плувен маратон Галата-Варна  4

МАРАТОНЪТ

Един път в годината, през първата неделя на август, можете да прекосите варненския залив, разчитайки единствено на собствената си сила и издръжливост. Трасето на традиционния плувен маратон започва от нос Галата и завършва на втора буна, обхващайки разстояние от 4400 м. В открити води е трудно да се плува по права линия, затова е възможно състезателите да изминат по-дълго разстояние.

Сборният пункт за маратона е на Морска гара, в 8 часа сутринта, където участниците се записват и минават предстартов медицински  преглед.

Катерите на ВМС откарват всички до нос Галата, където с плаващи буйове е обозначен стартът. Изстреляна ракета дава началото на маратона.

Най-бързите състезатели преплуват разстоянието за около 50 минути. Маратонът приключва 90 минути след финиширането на победителя. Ако след този срок има останали плувци по трасето, охраняващите лодки ги изтеглят от водата. Малко по-късно заливът  се отваря за движение на кораби и оставането в открити води е опасно.

Първите шестима от мъжете и от жените получават парични награди, както и най-бързите варненец/варненка, човек с увреждания и най-стар участник. Всички плувци получават фланелка, грамота и кутия с храна.

Остава и усещането, че си победил морето, затова много от участниците в маратона го плуват отново и отново.

ИСТОРИЯ

Маратонът Галата – Варна е най-старото плувно състезание от този род у нас. Той се провежда всяка година от 1939-а насам, като старт няма единствено през 1944 г. поради политическите събития от онова време. Родоначалници на плувния маратон са инж. Георги Бърнев, инж. Васил Кърджиев и адвокатът Демирджиев, които първи преплуват разстоянието от Галата до Варна (около 4000 м) на 14 август 1914 г.

Допреди няколко години финалът на маратона бе на първа буна. Разстоянието от нос Галата дотам е 4000 м. С преместването на финала до буна номер 2, дистанцията, която изминават плувците, е увеличена. По права линия, мерена чрез способ на военните, тя е 4400 м. Тъй като плуването в открити води е специфично, при всички положения участниците плуват повече от 4,5 км.

Рекорд по участие в историята на маратона държи 2010 г. Тогава на старта на нос Галата застанаха 251 плувци! Този рекорд съвпадна с юбилейното 70-о издание на маратона. При мъжете победител стана Александър Николов от Пловдив с време 50 минути и 56 секунди. При жените победителка бе Мария Милчева от Пловдив с резултат 56 минути и 15 секунди.

Рекордът по време за преплуване на дистанцията е от 2009 г. Тогава победител стана 18-годишният Михаил Георгиев от Пловдив с време 47,03 мин. Предишното постижение на втора буна бе 49,58 мин и принадлежеше на Георги Палазов от 2003 г. През 2009-а още трима плувци освен победителя слязоха под времето на Палазов. Иван Божков и самият Георги Палазов спряха хронометрите на 47,12 мин, а Георги Калинов преплува дистанцията за 48,22 мин.

Рекордът по време с финал на първа буна е 46,39 мин и принадлежи на Петър Стойчев (1995 г.)