водна топка-архив

Съвременната водна топка датира в „Черно море” от 1945 година под ръководството на Йордан Вълканов, Неделчо Карабаджаков, Ецко Цеков, Величко Дюлгеров.

Водната топка се развива в „Академик – Варна” до 1969 година. След създаването на ФСФД”Черно море” окончателно приема това име.

водна топка-архив 1

С построяването на басейн „Приморски” през 1974 година и други организации развиват този спорт, но „Черно море” е най-добрият. Под ръководството на треньорите Ецко Цеков и Кирил Проданов нашите състезатели не само мерят сили, но и побеждават големите софийски отбори .

Не само силен отбор, но и люпилня на ватерполисти става този център. Много от черноморци са в ядрата на софийските клубове. С много продуктивна работа се утвърдиха треньорите Милко Рачев, Иван Попов, Неделчо Гергинов, Милуш Адамов.

водна топка-архив 2

Гръбнак на националният ни отбор бяха Неделчо Гергинов, Бисер Георгиев, Михаил Костадинов, Константин Дараданов, Явор Несторов и други.

Сашо Моканов

Сашо Моканов

Безспорен е приносът в развитието на водната топка не само като състезатели и треньори, а и като общественици на Вили Янев, Александър Моканов и Неделчо Гергинов – в момента почетен председател на клуба.

Неделчо Гергинов

Неделчо Гергинов