car putin

Руското правителство избра кой да прави луксозната руска лимузина за ръководството на страната. В рамките на проекта Кортеж е избран за водещ Централният научно-изследователски автомобилен и автомоторен институт (НАМИ). Институтът ще трбява да създаде и предложи серия коли на базата на единна модулна платформа.

Проектът за създаване на руска лимузина за топ-чиновници се обсъжда от няколко години насам. Шефът на НАМИ Максим Нагайцев казваше, че освен за висшите лица в Руската федерация, ще бъдат направени и коли за свободна продажба – „Поръчката от държавата, от първите й лица ще са полезни от гледна точка на маркетинга и ще повишат доверието към руската автомобилна наука и инженерство“.

Проектът Кортеж е задействан през миналата година, като за разработката му се предвижда инвестиция от един милиард рубли. За освояването им се конкурираха Групата ГАЗ, ЗиЛ и компанията Marussia Motors. През януари НАМИ и Marussia Motors обявиха конкурс за дизайн на лимузина за държавния глава и за автомобилите от кортежа. През август беше обявен и най-добрият проект – на руснака Ярослав Яковлев и холандеца Бернд Веел.