tallships2016

Руските ветроходи „Акела“ и „Ариел“ първи акостираха на Пристанище Варна рано в петък сутрин. Веднага след тях на варненския кей пристана и ветроходът „Атила“ и румънския ветроход „Адорнате“. Очаква се и руският „Мир“ да пристигне на Морска гара до края на деня. Останалите участници пристигат утре, когато ще бъде и официалното откриване на домакинството на Варна на SCF Black Sea Tall Ships Regatta.

В красивата ветроходна флотилия са и двете български учебни баркентини „Калиакра“ и „Роял Хелена“. По време на гонките в Черно море те имаха шанс да се конкурират със своя кораб-близнак „Погорие“. Успешно регатата завършва един от легендарните руски ветроходи – „Надежда“. Гигантът от клас „А“ счупи мачта, но въпреки това продължи надпреварата. Жителите и гостите на Варна ще имат шанс да се качат на борда и на един от най-красивите платноходи „Крузенщерн“ от Русия.

Организационният комитет обяви, че до 12 часа на 1 октомври всички ветроходи трябва да са акостирали във Варна. Програмата в съботния ден ще е наситена с интересни събития и за кадетите, и за варненци.

Посещенията за граждани на борда им ще започне от ранния следобед в събота. На Южния плаж ще има спортни състезания между екипажите.

В 16.30 ч. от Морска гара потегля празничния парад на участниците, който ще премине през площад „Независимост“, площад „България“ и ще завърши с церемония по награждаването на входа на Морската градина.

Информация за събитията от регатата следете на сайта www.tallships.bg и във фейсбук страницата SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2016- Varna.