Холандската компания PAL-V вече приема поръчки за аеромобила си - видео

Не са малко компаниите които работят по темата аеромобил, но като че ли холандската компания PAL-V International B.V. ще е първата която ще успее да стартира продажбите си към клиенти. Своя аеромобил, който по инжинерната терминология спада към катогорията автожир /работещ във въздуха на вертолетен принцип/, холандицте разработват от 18 години насам и вчера успяха да обявят цената й и да стартират приемането на поръчки.

Естествено, притежанието на модела на PAL-V Liberty Sport няма да е евтино – базовият вариант на машината струва 299 000 евро, а по-оборудваното изпълнение Pioneer Edition 499 000 евро. В момента компанията приема аванс по всяка поръчка в размер на 2500 евро. Серийното производство е планирано за старт в края на годината, а предаването на първите машини на клиентите ще става след есента на 2018-а.

PAL-V Liberty е двуместен, двумоторен автожир (жироплан, жирокоптър), приспособен за каране по нормални пътища. В наземния си вид машината е колкото компактен кросовър на габарити – дължина 4 м, ширина 2 м, височина 1,7 м. По-малкият двигател с мощност 100 к.с. Rotax позволява на машината да развива скорост на пътя до 160 км/ч и да се ускорява от място до 100 км/ч за под 9 секунди. Теглото на Liberty е едва 664 кг, а максималното му полетно тегло е 910 кг.

За полетния режим отговаря вторият, по-мощен двигател, също на Rotax, с мощност от 200 к.с. Той осигурява максимална скорост на летене от 160 км/ч, но препоръчителната крейсерска скорост във въздуха е 140 км/ч. Далечината на полета с едно зареждане е 400–500 км, максималната височина 3500 м. Преминаването на машината от наземен в полетен режим на движение отнема от 5 до 10 минути, за излитане е необходима равна площадка с размери 200 × 20 м. За кацането е достатъчно свободно разстояние от едва 30 м.

Производителят подчертава, че конструкцията е такава, че дори да се счупи по време на полет моторът, PAL-V Liberty няма да падне като камък на земята, а ще планира акуратно в режим на авторотация. За управлението на новия аеромобил са необходими едновременно шофьорска книжка и летателен лиценз.