Предстои 61-та ветроходна регата „3-ти март“ във Варна.Организатори са варненските Спортен клуб „Черно море – Бриз” и Морски клуб „Приятели на морето”, със съдействието на Българска федерация по ветроходство и основна финансова и материална подкрепа на Община Варна, както и с помощта на спонсори.

Състезателните дни на практика са 3,4 и 5 март. Проявата се провежда на базата на СК „Ч.море Бриз“. През първите два дни гонките са по 3 на ден, а последният ден има само една гонка. Откриването е на 3 март от 10.00 ч. , а закриването на 5 март от 14.00, когато е и награждаването. Главен съдия: Рос9ен Марангозов. Очакват се около 25 лодки да участват в надпреварата.

 

ДЪРЖАВНО ПЪРВЕНТВО НА ЯЛ-6 

2 ДО 5 МАРТ 2017 Г

От 2 до 5 март т.г. във Варненското езеро ще се проведе юбилейната, шейсета регата „Трети март”. Организатори са варненските Спортен клуб „Черно море – Бриз” и Морски клуб „Приятели на морето”, със съдействието на Българска федерация по ветроходство и основна финансова и материална подкрепа на Община Варна, както и с помощта на спонсори.

Началото: В далечната 1957 г. регатата е замислена като вътрешно, клубно състезание от активисти на секция “Ветроходство” към Морския клуб на тогавашната  Доброволна организация за съдействие на отбраната за новопостроените в България, модерни за времето, крейсерски яхти „ОV”/балтийките/. Посветена е на годишнината от Освобождението на България от османско робство. Още на следващата година регатата е обявена за традиционна и е учредена преходна купа. От 1961 г. регатата е открита и участие взема Морски клуб Балчик с балтийката „Ураган”.

До 1974 г. в регатата се състезават балтийките, а когато са на ремонт се провежда на лодки „Ял-6” във Варненския залив. При неблагоприятно време се ползва резервния полигон – Варненското езеро. От 1975 г. състезанието вече трайно се провежда в езерото на лодки „Ял-6”. Регатата става все по-популярна и желана. Утвърждава се като първа ветроходна проява за годината и своеобразно откриване на състезателния сезон. Независимо от все още зимното време и не рядко сурови хидрометеорологични условия /минусови температури на въздуха, силен и студен поривист вятър, дъжд или снеговалеж/ в регатата участието е масово, достигало до 38 екипажа с 200 участника. „Трети март” е най-старата българска ветроходна регата и в нея участват както момичета и момчета на 8, 10 и 12 години, така  и мъже и жени от 50 до 70 годишна възраст, някои от които от 3 до 10 пъти.

През 1978 г., в чест на 100 годишнината от Освобождението на България от османско иго, регата „Трети март”, по предложение на Морски клуб – Варна и решение на Българска федерация по морски спортен многобой и ветроходство, със заповед на прадседателя на „Организация за военно-техническа подготовка на населението”, е обявена за Републиканска, а от 1984 г. е Републиканско първенство на клас „Ял-6” до 2001 г. През 2013 г. Българска федерация по ветроходство върна статута на регатата като Държавно първенство /шампионат/ по ветроходство на клас „Ял-6”.

Победители през годините са били отбори от Поморие, Несебър, Търговище, Балчик, Бургас, Варна, но забележителен е успехът на екипажа с шкипер Михаил Копанов, който цели 19 години е шампион.