С пълна пара върви развитието на най-новата серия на FIA – Roborace, в която ще се състезават електрически болиди без пилоти. Серията ще бъде подържаща на състезанията от Formula E. След доста дълъг развоен период беше показан и базовият автомобил за серията, който всеки отбор ще програмира за състезанията сам. И той изглежда наистина фантастично…

Дизайнът на болида е дело на Даниел Саймън, който е създател още и на футуристичните машини във филма Tron Legacy /Наследството на Трон/. Машината е наречена Robocar, има четири електродвигателя с мощност 300 кВт/408 к.с. и те са достатъчни за развиването на максимална скорост над 320 км/ч. Теглото е само 975 кг, габаритите на машината са дължина 4.8 метра и ширина 2 метра.

За да може да се управлява болидът без пилот са използвани монгобройни сензори, за да се избягат сблъскванията. Сред тях са пет от най-модените LiDar, два радара, 18 ултразвукови сензора и два оптични, шест камери и модул GNSS. Цялата тази машинария се управлява от електронен “мозък” Nvidia Drive PX2 с възможност за 24 трилиона операции в секунда. Всеки отор ще ползва, обаче, собствен алгоритъм, което ще направи софтуера основен участник в състезанията Roborace.

Гумите за болидите ще доставя Michelin, който ще използва серията за тестови поигон на следващите си генерации гуми.

Roborace ще направи демонстрация в Мексико сити на 1-и април, но още през миналия месец два болида на DevBot вече “хлъзнаха” по улиците на Буенос Айрес. Една от колите срещна челно крайпътно ограждение, но все пак този първи опит показа, че безпилотните състезателни автомобили не са само въздух под налягане.