Парти за довиждане, речта на г-н Кацухико Ягучи шеф на отдел “образование за цял живот”, както и отговорник за събитията, свързани с олимпийските игри в Токио през 2020 към общината на град Мураяма:

„За нас е изключителна чест да прекараме време тук в Мураяма в компанията на тези известни в цял свят шампионки като президента на БФХГ Илиана Раева и вицепрезидента Мария Петрова.
Смятам, че това стана възможно благодарение на смелото решение на БФХГ, и особено на г-жа Раева да дойдат на подготвителен лагер за олимпийските игри в Токио при нас, в Мураяма.
Когато дойдохме на посещение в България през октомври, честно казано не мислех че ще успея да се видя с тази прекрасна дама, може да се каже герой на България – президент Илиана Раева. До някъде благодарение на усилията и на Ишизаки сенсей успяхме да се срещнем в Пловдив. Също така и по някаква случайност, когато отидохме да занесем подарък на министър Кралев се видяхме за малък момент, и приех това за добър знак. Първото ми впечатление от нея беше, че този красив град – София и отива, и че има излъчването на победител, а аурата и просто блестеше.
Тъй като тя е почти на същата възраст като мен и ми е вече приятел, мога да бъда напълно откровен – помислих си – “това не е обикновен човек!”. Именно поради тази причина в най-различен смисъл, тя е на върха в световната художествена гимнастика, и наистина е забележителна личност.
Аз самият си мислех, че ако и аз бъда обикновен човек, то този град никога няма да се развие, и никога не би поканил българския отбор по художествена гимнастика да дойде на спортен лагер за подготовка за олимпийските игри при нас. Винаги съм обичал да се захващам с нови проекти, опитвал съм какво ли не през живота си до сега. Но тъй като в новите начинания винаги има риск, от много хора се смята, че един обществен работник не бива да предприема никакви рисковани стъпки.
Имаше много хора, които смятаха, че да поканим „Златните момичета“ при нас и да спечелим конкуренцията с толкова много други места е невъзможно. Казваха, че вероятността това да се получи е по-малка от 5%. Аз въпреки това действах, като лобирах и в българското посолство в Япония, но всъщност забелязах, че решението може да се вземе единствено от БФХГ. Помислих, че имам шанс точно след олимпийските игри в Рио, и отидох в София. Пратих писмо чрез Ишизаки сенсей, и чрез Сато сенсей, която е тук при нас днес, но все пак бях неспокоен. Мисля, че се чувствах по подобен начин, както са се чувствали Илиана и Мария в момента, когато дойдоха при нас в Мураяма. Те са си мислили – Дали наистина всичко е както беше в презентацията? Дали спортната зала е достатъчно висока? Ами хотелът? Ами посещението при евентуалните спонсори?. Мисля, че са били под доста сериозен стрес.
Ще се върна на моето посещение в България. Тогава за повече време успяхме да поговорим с Илиана Раева в Пловдив. Този град също е свързан с нас по някакъв начин – той е родното място на Мария Петрова, както и на клуб Тракия Елит, а също така и мястото, където живее приятелката на Сато сенсей.
След моята презентация, Илиана ми каза, че условията които предлагаме са много добри, и се обърна към нас, хора с които се среща за първи път с усмивка. И ни даде да пием чай и сладки. Помислих си, че е по-мил човек от колкото ми се стори при първата ни мимолетна среща.

Тя ми постави и следните условия (въпроси):
Българската художествена гимнастика да стане по-известна в Япония от Котоошу
Да поемем всички разходи по транспорта
Да я свържем със спонсори, които да помогнат за развитието на българската художествена гимнастика.

Днес мога да кажа, че смятам, че успях да отговоря подобаващо на тези въпроси.“

Иляна Раева се развълнува много от казаните думи по неин адрес, имайки предвид, че японците по принцип са задържани с емоциите.