В Атина се състоя 27-то издание на регата Атина Еуролимп (2017 Athens Eurolymp week), която се провежда в 14 ветроходни класове. В различните дни от седмицата, в шест от яхт клубовете на града се състезаваха над 580 ветроходци. Варна беше представена от малките състезатели на Яхт Клуб „Кап. Георги Георгиев – Порт Варна”, във ветроходния клас Оптимист, където по-традиция състезателите бяха най-многобройни, общо 224. Друг български клуб, взел участие в регата беше ЯК Порт Бургас, с трима състезатели в клас Оптимист.

За първи път ЯК „Кап. Г. Георгиев – Порт Варна” изпраща представителна група свои състезатели на голяма международна регата, далеч извън България. Това стана възможно благодарение на спонсорската подкрепа на две варненски фирми – „Девня трейд” ООД и „МТГ Делфин” АД, които традиционно подкрепят развитието на детското ветроходство в града. В съответствие със стратегията за спортно израстване на талантливите малки ветроходци, изготвена от Клуба за 2017 година и на показаните резултати през изминалата година, шест деца на възраст от 11 до 14 години заминаха за Атина. Четири момчета – Радослав Гавраилов, Владимир Стоянов, Михаил Берберов и Петър Костурков и две момичета – Андреа Кирова и Радина Кирова. За Андреа, Радина, Михаил и Петър това беше първа голяма регата в чужбина.

Стартовете на състезанието за клас Оптимист се състояха в петък, събота и неделя и бяха организирани в гонки за момчета (147 лодки) и момичета (77 лодки). Метеорологичните условия бяха по-скоро неблагоприятни, със слаб вятър и студено време в първия ден, проливен дъжд и по-силни ветрове във втория и най-добри в третия ден, когато най-накрая се показа топлото гръцко слънце, но пък в последната 7-ма гонка вятърът падна значително. Полигона на състезанието беше в залива пред яхт клуба на Катикон Вулиагменис, източно предградие на Атина, като в третия ден стартовете бяха в плитчините в непосредствена близост до брега и крайбрежните острови, в опит да се хване по-добър вятър. Това създаде допълнителни предизвикателства пред нашите състезатели, които тренират при съвършено различни условия във Варненския залив.

 

Резултати:

Андреа Кирова, 22 място (в гонките: 38, 18, 19, 32, 12, 32; изхвърлена първа гонка – 39 място)

Радина Кирова, 30 място (в гонките: 21, 41, 28, 24, 23, 42; изхвърлена първа гонка – 42 място)

Радослав Гавраилов, 32 място (в гонките: 42, 48, 11, 54, 7, 25; изхвърлена пета гонка – BFD)

Владимир Стоянов, 54 място (в гонките: 46, 32, 63, 76, 26, 68; изхвърлена втора гонка – 100 място)

Михаил Берберов, 94 място (в гонките: 101, 92, 105, 80, 93, 57; изхвърлена втора гонка – 107 място)

Петър Костурков, 104 място (в гонките: 104, 99, 110, , 78, 88, 99; изхвърлена седма гонка – UFD)

Ранния състезателен старт за 2017, когато все още ветроходният сезон в България не е открит, даде възможност на малките таланти да започнат активно да се подготвят и да натрупат самочувствие за предстоящите регати от календара на Българската федерация по ветроходство, с поглед към квотите за предстоящото Европейско първенство за клас оптимист, което тази година ще се проведе в България. Сплоти се и отборния дух между децата и между децата и треньорите. Регатата в Атина постави много предизвикателства пред тях: нуждата да се общува на чужд език – да се попълва състезателна документация и да се оспорват административни пропуски (до средата на третия ден част от децата не фигурираха с точните си класирания на официалния сайт на регатата), да се ориентират в непозната обстановка с различни климатични и релефни особености, да опознават и предвиждат различни тактически и стратегически приоми на каране, различна регатна организация. Всеки ден започваше и завършваше с разбор и треньорски наставления. Някои от състезателите имаха впечатляващи резултати в гонките, както и в крайното класиране, съобразно възрастта и опита им.

 

Яхт клуб „Кап. Г. Георгиев – Порт Варна” изказва своята голяма благодарност към спонсорите „Девня трейд” и „МТГ Делфин”, без чиято своевременна финансова помощ нямаше да бъде възможно планирането на участието на децата от представителния клубен отбор в тази регата, както и на своите състезатели, за показания висок спортен дух, желание за учене, отношения на феър плей, за устойчивостта и упоритостта, с която те се бориха с лошите метеорологични условия, студа и дъжда. Надяваме се, че това ще постави началото на силен ветроходен сезон за тях.