Организационният комитет за лекоатлетическия маратон във Варна днес имаше втора работна среща в Общината. На срещата присъства и зам.кметът Коста Базитов. Маратонът е на 7 май, като стартът ще бъде даден след официалното откриване в 10.00 ч. Иначе от 8.30-9.30 ч ще тече записване. Проявата съвпада с международния ден на предизвикателството. Ще бъде изработена наредба и изпратена до училищата във Варна с цел популяризиране и набиране на участници за дистанцията от 2 км, която позволява на всички да участват. Днес на срещата стана ясно, че собственицина на заведения разположени в близост до трасето на маратона ще трябва да съдействат с оглед на квадратурата на откритата част, с цел да не пречат на участниците. Това ще стане по законов ред.

Преди старта и по време на маратона на сцената ще има много тренировки и демонстрации по акробатичен рокендрол, тай бо, бойни спортове, канго джъмп, акро йога и др. На този етап по-малък е интересът към дистанциите 8 и 16 км, като организаторите очакват той да се засили през последните дни. Много са чужденците, записили се за участие. Такси са платени от повече от 120 желаещи да бягат във Варна. Тази година маратонът ще има социална кауза. На този ден, 7 май се отбелязва световният ден на хората с гръбначни изкривявания и други подобни здравословни проблеми.  По този повод организаторите са включили в програмата специален старт, в който ще участват представители на БИС/Благотворителност и спорт“.  Така участниците в маратона стават съпричастни с тази инициатива, което бе одобрено от зам.кметът Коста Базитов. Стартът ще бъде даден точно в 13.00, съобразявайки се със световния час на инициативата. Ще бъдат поканени за участие и хора с подобни проблеми от Варна.

Представители на ВМС ще участват, като доброволци по трасето. БЧК осигурява 4 екипа, които ще имат постоянна връзка с основната зона на медицинската служба, в случай на нужда. Ще бъдат изградени и подкрепителни пунктове. Организацията на този етап е добра, като организационният комитет ще се събере на работна среща още веднъж, непосредствено преди проявата.