Велосипедът хвърля веригата си - видео

Велосипедната верига е най-неприятното нещо в двуколесния ни приятел. Трябва да се чисти, смазва, понякога се къса или пък пада. Изобретатели от началото на съществуването на велосипеда досега се опитват да я заместят с нещо друго – кардан, колан и дори електромотор.

Но изобретателят от Флорида Шон Чан отива може би най-далеч в историята на велосипеда – предлага веригата изобщо да се премахне. Така той се връща в началото на историята, когато педалите са въртяли огромното предно колело или пък към велосипедите с едно колело…

Идеята му е нещо подобно, но той прехвърля педалите на задното колело, като променя и позицията на колоездача. При новия велосипед той не е в средата, а седи буквално върху задното колело.

Педалите са монтирани върху колелото, но не го въртят по системата “чекрък”, а през монтирана в главината предавателна система. Предаването също така не е постоянно, а позволява и движение по инерция тип с “контра”, без да се налага да се натискат педалите.

Друга интересна техническа идея е бързата система за завиване, която при задействането си позволява на задното колело да се усуква спрямо рамата, точно както това прави и предното колело. Tова позволява завиването с доста по-малък радиус, нещо което демонстрира и видеото.