Свързано изображение
Уикенд в сърцето на Пирин за шампионите по плажен такроу
Супер шампионите във финалния турнир по плажен такроу във Варна ще получат като награда уикенд за тях и половинките им в сърцето на Пирин планина. Наградата е осигурена от планински СПА комплекс “Mentor Resort”. Победителите ще получат също шампионска купа и медали, осигурени от Община Варна.
Турнирите се организират от Олимпийски клуб-Варна 2013 със съдействието на Община Варна. Идеята срещна подкрепа и от Община Бургас.
Предстоят 4 полуфинални турнира по плажен такроу на двойки през август във Варна (5-6.08), в Бургас (12-13.08), в Пловдив (19-20.08) и в Шкорпиловци (26-27.08). Големият финал е предвиден за 17 септември във Варна. Записванията за участие са на телефон : 0895864963
Във всеки един от  полуфиналните турнири ще има по една звездна  двойка.В края на съответния турнир звездната двойка ще се изправи в демо мач срещу шампиона. Във финалната фаза на всеки един турнир  ще участват 8 отбора, разделени в две групи по 4.  Победителят  ще си осигури участие  в „Гранд Финала“ на 17.09.2017  във Варна.
Сепак такроу е много популярен в източна Азия. Изпълненията със странични и задни ножици са истинска атракция. Спортът силно наподобява футволей и джитбол.  У нас ще бъде направен опит сепак такроу „да стъпи“ на плажа с някои промени.
Правила за първия турнир по плажен такроу във Варна
В събота и неделя на плажа в Аспарухово във Варна ще се проведе първият от четирите полуфинални турнири по плажен такроу. Той ще бъде открит от звездната двойка Милен петков-Христо Йовов.
 За разлика от традиционния сепак такроу, в предстоящите турнири на пясък у нас, няма да бъде използвана типичната за този спорт топка, изработена от ратан, или синтетични влакна. Ще има някои промени и в правилата.
Целта е този спорт да стане малко по-достъпен за желаещите у нас да се позабавляват на плажа. От една страна състезателите ще бъдат улеснени от топките, с които ще се провеждат срещите, но в същото време атрактивните изпълнения, типични за сепак такроу, също ще изобилстват.
Размер на терена: 13,4 на 6,1 метра;
Височина на мрежата:  1,55 м;
Топка: размер 5
Правила:
Отборите са от по двама играчи. Състезателите  имат право при отиграването на топката да използват крака, гърди, рамо и глава. Не се позволява игра с ръце. Препоръчителни са атрактивни изпълнения със задни и странични ножици. При изпълнението на началния удар  състезателят се намира зад аутлинията. Той си подава топката с ръка преди да я вкара с удар с крак в противниковата половина. Първият сервис се изпълнява  след жребий. След изпълнението му играчите на противниковия отбор са задължени да направят поне две докосвания до топката преди да я върнат от другата страна на мрежата. Позволени са до 3 докосвания преди връщането на топката в противниковата половина. Един състезател може да направи максимум две последователни докосвания до топката. Точка се отсъжда при падане на топката на земята, при повече от две последователни докосвания от един играч, при допир на играч до мрежата при отиграването й, при директното й връщането с едно докосване след изпълнението на сервис, или ако не бъде върната в противниковата половина.
   Играе се до 2 от 3 сета. Играе се до 15 точки с 2 точки разлика в сет. При равенство /14-14/ сетът се печели от отбора направил 2 точки преднина, или достигнал пръв до 17 точки /което първо се случи/. При равенство в сетовете се играе тайбрек до 8  точки с 2 точки разлика в него. При равенство /7-7/, тайбрекът се печели от отбора направил 2 точки преднина, или достигнал пръв до 10 точки.