Daimler отделя 25 милиона евро за безпилотно летящо такси - видео

Концернът Daimler заяви че ще инвестира в компанията Volocopter, занимаваща се със създаването на безпилотно летящо такси. Става дума за проектза производство на електрически вертолет мултикоптър /с много винтове/, върху който немската компания Volocopter работи вече шеста година. За това време успя да създаде няколко работещи прототипа, с които вече са осъществени и пробни полети.

Преди известно време компанията имаше трудности с финансирането на проекта, но инвестициите на големия немски автопроизводител ще вдъхнат нов живот на проекта и ще ускорят създаването на серийния апарат.

Предполага се че серийният летящ електрически апарат на Volocopter ще е двуместен, товароподемноста му ще е 400-450 кг, което ще позволи вземането на доста багаж. Засега полетното разстояние е 27 км при скорост от 70 км/ч.

От компанията смятат, че това е достатъчно за градсдки придвижвания. Volocopter смята да внедри в машината система за автономно управление и разчита на нейния успех в ролята на летящо такси. В близките планове на компанията фигурира участие в програма по пускане на летящото такси в Дубай.