Ново активно окачване направи Polaris RZR супер за каране - видео

Прогресът няма спирка – непрекъснато навлизат нови технологии за подобряване постиженията и возията на атомобилите като турбопълненето и смяната на предавките от валана с лостчета. Промените не подминават и такива превозни средства като предлаганите от Polaris четириколки.

Днес на дневен ред е активното им окачачване. Според Polaris това първото оф-роуд окачване по рода си при което амортисьорите на изцяло новия модел 2018-а – RZR XP Turbo Dynamix Edition те се регулират дори във въздуха за да се получи превъзходен микс от мекота, скорост и устойчивост в завоите.

Системата Dynamix Active Suspension разработена съвместно с Fox наблюдава множество данни сред които позициите на волана и педалите, в резутат на което прави корекции индивидуално за всеки амортисьор по време на рядко ускоряване и други маневри. При предишните модели на RZR XP имаше от две до пет специфични зони на втвърдяване, докато при Dynamix то непрекъснато се регулира.

Системата Dynamix наблюдава водача и командите му до 200 пъти в секунда и регулира индивидуално всеки от амортисьорите Fox 2.5 Podium Live Valve. Водачът може да избира от три режима на окачване – комфорт, спорт и меко. От там нататък поема системата регулира окачването съобразно позицията на волана, скороста, позицията на педалите, ориентацията на мепесето в пространството и други. Водачът има възможност да наблюдава какво прави системата с помоща на визуализатор Dynamix, използващ 7-инчов сензорен екран чуствителен на допир и с ръкавици.

Polaris обещава за конфигурацията си Dynamix по-комфортно возене, повече сигуност в завоите, ускоряването, спирачките и скоковете. При резките завои външните амортисьори омекват за ад се намали моментът на претъркаляне и за да се увеличи сцеплението. При рядко ускоряване всичките амортисьори омекват за плавно набиране на скороста. При скоковете системата максимира твърдоста на четирите колела, предпазвайки дъното на машината от твърдо “кацане”. По време на рязко спиране Dynamix минимизира гмърването на носа и увеличава хода на окачването.

Преди три години Can-Am анонсира първото турбопълнене в областa и неговите 121 к.с. изглеждаха голяма работа. Само три години по-късно най-мощният турбо модел Can-Am Maverick предлага 172 к.с., докато новите Polaris XP Turbo, включително и изпълнението Dynamix Edition, не са много по-назад с техните 168 к.с., предлагани от четиритактовия, 925 куб.см, двуцилиндров турбомотор, работещ с вариоматик на компанията. Задвижването може да бъде само на задните или на четирите колела, когато бъде ангажирана 4х4 системата по лагоритъма “on-demand/при нужда”.

В Dynamix Edition спирачките хидравлични, дискови на читирите колела, налице е камера за гледане назад, нагласяеми седалки и волан, както и 900 Вт бордово зарядно.

Моделът 2018-а RZR XP Turbo EPS Dynamix Edition е с цена от $25 999 в Щатите, a Polaris предлага множество допълнителни възможности за индивидуаризация и аксесоари.