В днешния ден станаха ясни първите шампиони от Световната купа по спортна гимнастика, която се провежда във Варна. Пред повече от 500 зрители в зала „Конгресна“, Христос Маринов изигра отлично съчетанието си на халки, но в сериозната конкуренция на олимпийски, световни и европейски медалисти остана извън местата на подиума. С резултат от 14.200 той се нареди 4-ти, непосредствено след европейския шампион ИгорРадивилов от Украйна, европейския първенец за юноши на халки Винсент Хьок от Австрия и представителят от Египет АлиЗахран.

“Много е любопитно, че по-рано днес дядо ми се обади по телефона и ми припомни, че предният път, когато бях в България, спечелих европейската титла при юношите. Може би имам специална връзка с вашата страна. Определено ще се върна отново. Много ми харесва това състезание. Обстановката е прекрасна. Уредите са чудесни. Черно море е наблизо. Сега ще мога да се разходя по брега и да се насладя на природата“, сподели сребърният медалист ВинсентХьок.

Халки:

1. Игор Радивилов (Украйна) – 14.700

2. Винсент Хьок (Австрия) – 14.600

3. Али Захран (Египет) – 14.500

Томас Гонзалес от Чили изненадаконкурентите си с безупречноизпъление, за да вземе златниямедал на земя. Той бешепоследен във финала, но успя дасдържи нервите си да запишерезултат от 14.700.

На второ място остана ПетроПахнюк от Украйна 14.550, а трети е любимецът на по-младите зрители във Варна Артур Мариано от Бразилия с 14.450.

„Много съм щастлив, че успях да спечеля. През последната година имах проблеми с контузия, претърпях и операция на левия глезен и за мен беше много важно отново да възстановя самочувствието си и то точно преди Световното първенство, което е след месец“, сподели щастливият чилиец.

Земна гимнастика:

1. Томас Гонзалес (Чили) 14.700

2. Петро Пахнюк (Украйна) – 14.550

3. Артур Мариано (Бразилия) – 14.450

Андрей Лиховитцкий от Беларус спечели на кон с гривни. 31-годишният спортист, роден в руския град Самара, не допусна грешки и беше оценен с 14.600. Той беше и последният, който трябваше да се изяви на уреда. До неговото изпълнение най-добър беше Сирил Томасон от Франция, но резултатът му от 14.100 се оказа достатъчен за сребърното отличие. На най-ниското стъпало на подиума застана Яков Влахекот Чехия с 13.900.

Кон с гривни:

1. Андрей Лиховитцкий(Беларус) – 14.600

2. Сирил Томасон (Франция) – 14.100

3. Яков Влахек (Чехия) – 13.900

При дамите денят принадлежеше на бразилката Ребека Андраде. Тя спечели и двата златни медала за деня – на прескок и смесена успоредка. На първият уред 18-годишната участничка в последните Олимпийски игри в Рио, направи сбор от 14.800 от двете си изпълнения и остави зад себе си 17-годишната канадка Шалон Олсен и словенката Тея Беляк.

„Доволна съм. Но ще работя върху някои подобрения и нови елементи, които да използвам на Световното първенство. Да, вярно, че пътят от Канада до България и обратно е доста, но за мен е важно да трупам международен опит, който ще ми помогне в бъдеще“, коментира сребърната медалистка Олсен.

Прескок:

1. Ребека Андраде (Бразилия) – 14.800

2. Шалон Олсен (Канада) – 14.225

3. Тея Беляк (Словения) – 13.900

На смесена успоредка Андраде също бе с класа над конкурентките си. С много по-сложно съчетание тя заслужи от съдиите оценка 14.050. Компания на подиума й направиха представителката на Египет Фара Хюсеин и сънародничката на Андраде – Таис Сантос.

Смесена успоредка:

1. Ребека Андраде (Бразилия) – 14.050

2. Фара Хюсеин (Египет) – 12.850

3. Таис Сантос (Бразилия) – 12.450

Утре ще се проведат и останалите финали при мъжете и жените.България ще има двама представители. Димитър Димитров на прескок и Памела Георгиева на греда. Началният час на финалите е 13:00, а входът за зрители в Двореца на културата и спорта във Варна е свободен.