ИСТОРИЯТА

В края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век в историята на спорта навлиза едно ново течение, наречено “екстремни спортове”. Те съчетават повишен риск, нестандартно мислене и поведение. Много от тях са сьществували още в древността под формата на ритуал или местен обичай, в които се е доказвала смелост. В България основоположник на голяма част от екстермните спортове, практикувани във въздуха, се явява варненският клуб за екстремни спортове “Адреналин”.

Възникнал като идея в средата на 80-те години, клубът съчетавадейности като: парашутизъм, делтапланеризъм, парапланеризъм, бънджи скокове, бейсджъмпинг, рокетбънджи,полети и скокове от балон и др. Клуб “Адреналин” съвсем навреме успява да въведе модерните екстремни спортове за родните почитатели. Тук той разпространява спорта за широката публика чрез собствени разработки за изпълнение и организация. Намалялата дейност и закриването на много аеро-клубове в страната довеждат до идеята за създаване на клуб, в който спортиститеда продължат дейността по практикуваните от тях спортове, със собствени усилия да ги усъвършенстват и разпространяват.

Така през 1985г. група младежи неформално създават  клуб “Адреналин” във Варна. До 1989г. неговата дейност се изразява предимно в парашутни скокове от самолет или мотоделтапланер. Участията на клуба пред широката публика се проявяват най-вече в демонстративни полети с делтапланер и парашутни скокове на някои празници в град Варна. През този първи период клуб “Адреналин” съществува само като идея, още не е определена насоката, в която да се развива и привлича свои съмишленици.

През септември 1989г. братята Росен и Стамен Касабови, и Веселин Д. Радев- Зеления изпълняват първия подобен на бънджи скок в България.Тогава те използвали употребяваните в алпийската техника динамични въжета. Тази знаменита проява в историята на бънджито у нас те изпълнили, като единият край на въжето се осигурявал на едната страна на моста, а самият скок се извършвал от другата. Целта на организационно сложната система била чрез маховото движение, което ще опише скачащият под моста, да се намали динамичният удар в следствие от скока.

Три години изминават, докато Росен Касабов създаде първото ластично въже в България. Провеждат се редица тестове и изпитания, за да се определят точните параметри на скока. Особено внимание се отделя върху сигурността на еластичния елемент, начина на екипиране и изпълнението на самия скок. Въжето било от многонишкови снопчета ластик, обединени в броня с нужните динамични способности, предпазваща ластичетата от външните фактори на влияние и главно от тяхната пълна разтегателна способност. Снопчетата били оплитани в различни оплетки според целта на експлоатация, а самите те се помещавали в полиамидна тръбна лента, ситно набрана с изчислена безопасна дължина на опън. При евентуална авария редът на пълна амортизация (в случая скъсване) започва от външната броня, издържаща до три тона, следвана от бронята на снопчетата ластик, а те (както става ясно от направените по-късно изпитания в “НИСИ”) остават със съвсем малки поражения, дори като се опъват до над 300% от своята първоначална дължина.

През 1992г.се провеждат първите масови бънджи скокове в България. На 10 априлРосен Касабов извършва два изпитателни скока от Аспарухов мост – Варна, и става кръстник на клуба, давайки му името. През същата година клуб „Адреналин“ е официално регистриран.

АДРЕНАЛИН ПРЕЗ ГОДИНИТЕ ДО ДНЕС

Първите бънджи скокове предизвикват небивалинтерес към изживяването у широка аудитория и задачата пред членовете на клуб “Адреналин” вече еда осигурят безопасно и достъпно за всички желаещи приключение. Клубътосъществява скокове из цялата страна: Аспарухов мост – Варна, виадукт “Бебреш” – Витиня, виадуктите до гр. Клисура, пещерата “Проходна” – с.Карлуково, моста  Писанец (между Русе и Разград), моста след с.Звездец над р.Велека; скокове от кран – Южен парк – София, и във Варна; скокове от балон в София и Пловдив. В Южния парк участват и най-малките – през 1995г. седемгодишният Дани от София прави първия си самостоятелен скок, а няколко години по-късно повтаря своето изживяване в тандемен скок със сина на Росен Касабов – Ясен Р. Касабов, който тогава е на осем години.

До 1996 г. клуб “Адреналин” създава отбори с цел усъвършенстване и още по-голямо популяризиране на бънджи скоковете у нас. Те са в градовете Варна, София, Плевен, Бургас, Стара Загора и Пловдив. Членовете в клуба нарастват до 700 души. Периодът в развитието на клуба до 1996г. е свързан и с първите скокове “БЕЙС” – с парашут от земна цел като: сгради, антени, мостове и скали. Бейсджъмпингът се определя като един от най-екстремните и опасни за практикуване спортове. Необходимостта от стриктна и прецизна подготовка, както и опасностите, които крие, са причината за минималния брой на хората, практикуващи го в България. Само 15 души от клуб “Адреналин” имат възможност да запишат в актива си по няколко такива скока. Първият бейсджъмпинг от Аспаруховия мост във Варна се осъществява отново от Росен Касабов, който го изпълнява през 1992г. Две години по-късно и Веселин Д. Радев – Зеления прави първия си бейсджъмпинг. Скоковете от Аспаруховия мост във Варна се извършват с приводняване и това до голяма степен намалява риска при евентуален инцидент. Веселин Радев – Зеления е първият българин, осъществил бейсджъмпинг от Аспарухов мост над сушата.

От 1992 до 1996 г. клуб “Адреналин”провежда и курсове по парапланеризъм, като местата за полети и тренировки са най-често край с. Рогачевои планината над град Сопот.

След този период бънджи скоковете се развиват като основна дейност в клуб “Адреналин”. Нарастващият интерес към тях налага въвеждането на стриктни правила за желаещите: задължително подписване на декларация преди скока, удостоверяваща личното желание и физическото състояние. След всеки скок “Адреналин” издава свидетелство за извършения подвиг и го регистрира под номер в архивите на клуба.

Само до 2000г. над 5 000 души са осъществили бънджи скокове в клуба, като освен българи скачат и турци, румънци, руснаци, германци, французи, швейцарци, норвежци, гърци, англичани и др. Фактът, че в проведените до този момент над 70 000 скока няма нито един сериозен инцидент, говори за професионализма на екипа, който се грижи за безопасността на желаещите екстремни преживявания.

ЧУДЕСАТА НА АДРЕНАЛИН

Пенка Балева /82 години/:„Най-хубавото нещо, което ми се е случило през последните 15 години /от 2 август 2002 г. до днес/, е влизането ми в Клуб „Адреналин“.

Една приказка, започнала преди 15 години на 2 август 2002 г. Една дама застава на парапета на Аспаруховия мост във Варна и полита с ластичното въже надолу към водите, които блестят като нейните очи. Една дама с външен вид около 50-годишна, а в действителност е „само“ на 67 навършени. Това не прави впечатление на екипа до момента, когато вечерта обобщават лично попълнените декларации на скочилите през деня с данни за пол, възраст, пореден път на скачане и т.н. Коя беше тя? Толкова възрастна жена момчетата не са видели… Да, но тя е била там, попълнила е декларация, скочила е… И така започва „летенето“ на Пепи, и активното й участие в любимия клуб „Адреналин“. Още след втория бънджи скок – този път от Витиня, Росен Касабов я провъзгласява за почетен член на клуба – неземно щастие. За 15 години членство в любимия си клуб за екстремни спортове Пенка Балева има осъществени 15 тандемни парашутни скока от различни височини – между 3 000 и 5 000 метра, както и 39 бънджи скока. На 80-годишна възраст скача с бънджи от 192-метровия Европейски мост край Инсбрук /Австрия/ и е обявена за „некоронованата бънджи кралица“ на Тирол.

 

 

 

ПРОГРАМА

25 години КЛУБ АДРЕНАЛИН – ВАРНА

8 – 10 септември 2017 г., под и на Аспарухов мост

8.09./петък/

B.A.S.E. Jumping и rollover:  9 – 11 ч.

БЪНДЖИ скокове: 12 – 16 ч.

9.09./събота/

B.A.S.E. Jumping и rollover: 9 – 11 ч.

паралелни БЪНДЖИ скокове: 12 – 16 ч.

(от 2 места едновременно)

СПУСКАНЕ с РАПЕЛ: 16 – 17 ч.

ХАПВАНЕ, ПИЙВАНЕ

И ДРУГИ ЗАБАВЛЕНИЯ: до 20 ч.

10.09./неделя/

БЪНДЖИ скокове: 12 -16 ч.