Показаха на Путин новият мотоциклет Иж за неговия ескорт

Концернът Калашников продължава с разработката на нови мотоциклети Иж – този път става дума за тежка машина, разработена в рамките на проекта Кортеж, за който се създават лимузина, седан, ван и SUV, предназначени за ползване от първите лица на държавата. Новият мотоциклет ще замени машините BMW използвани досега за ескортиране на важни персони.

Мотоциклетът е от класа Турист, едноместен е и изглежда доста футуристично. Машината има доста аеродинамични форми, особено интересен е обтекателят на предното колело. Целият корпус на байка е обтекаем, както и неговите елементи. Той беше показан на руския президент по време на изложбата “Русия, устремена в бъдещето”, която тече в момента в Манежа.

Техническите детайли на проекта засега не се разкриват, но се знае, че двигателят е с мощност 110 кВт (150 к.с.) и че теглото на машината е 500 кг. До 100 км/ч ускоряването й се обявява на 3,5 секунди, а максималната скорост на нивото от 250 км/ч. В момента машината се тества, а пускането на първата партида е набелязано за първата половина на следващата година.

Не е изключено, че тези нови тежки мотоциклети Иж ще дебютират в съпровождането на лимузината на следващия руски президент по време на влизането му в длъжност след изборите през 2018-а година.

Почетният руски ескорт в момента ползва специална версия на мотоциклета BMW R1200RT. Тя има 1170-кубика двигател с мощност 125 к.с. Пълната маса на този мотоциклет е 495 кг и той се ускорява от място до 100 км/ч за 3,8 секунди.