На 20 декември тази година се навършват 40 години от околосветската обиколка на родения в Кърджали незабравим ветроходец капитан Георги Георгиев – първият българин, участник в трансатлантическата регата ОСТАР през 1976 г. Той съществява околосветско ветроходно плаване за рекордно кратко време, като тръгва от Хавана на 20 декември 1976 г. и акостира отново там на същата дата година по-късно с яхтата “Кор Кароли”. Този уникален в историята на ветроходството рекорд е отбелязан в книгата на „Гинес” в изданието 1981-1982 г. като „най-бързата соло обиколка на света по маршрута изток – запад

За да поддържат незабравим огъня на преклонението пред подвига на моряка, в негова памет последователите му създават награда за най-добро българско ветроходно постижение през годината – Златен глобус “Кор Кароли”, която се връчва всяка година на 20 декември на тържествена церемония във Варна от Фондация „Кор Кароли”. Тазгодишната церемония е 38-ма по ред и ще отбележи 40-годишнината с вълнуващи тържества в морската столица. Същия ден в Кърджали ще бъде открита изложбата „От Хавана до Хавана за 202 дни” с архивни фотографии, материали и уникални аудио- записи от околсветската обиколка на капитан Георги Георгиев, селектирани от БНР Варна с помощта на различни институции и музеи, в партньорство с БНР Кърджали, в. „Нов живот” и Арт движение Кръг. Участниците в двете събития ще се срещнат в жив стрийминг между Варна и Кърджали.

По повод 40-годишнината от околосветското плаване на незабравимия син на Кърджали разговаряме с капитан Тома Томов, председател на Фондация „Кор Кароли”. Фондацията е организатор на регатата за килови яхти „Кор Кароли, чието 17-то издание се проведе тази година от 12 до 15 август. От 2005 г. регатата е обявена за международна и се провежда с участие на чуждестранни лодки и състезатели. Капитан Томов е и дългогодишен капитан на първия български учебен ветроходен кораб – баркентината „Калиакра” (от построяването й през 1984 г.), известна с десетките си победи в регатите на учебните ветроходи и с множество трофеи от световното ветроходство като „Грейн Трофи”, „Питър & Саймър Кроутър Мемориъл Трофи”. Ценителите титуловат „Каликра” като „неофициален посланик на България зад граница”.

 

Въпросите зададе Радост НИКОЛАЕВА

– Капитан Томов, смятат ви за легенда във ветроходството. И наистина – повече от 40 години в морето и за морето. Целият ви професионален път на морски капитан, ръководител и експерт, е свързан с утвърждаване авторитета на България като морска държава. БНТ2 в поредицата си от 11 филма за наши ярки съвременници показа документалния филм „Да уловиш вятъра”, посветен на вас. И все пак как бихте определили вашите пет истини, които ви правят силен и устойчив?

 Роден съм в Сливен, корените ми са в този град на непокорния дух, който винаги нося в себе си. Непокорен съм, вероятно затова така добре се „разбираме с вятъра” (смее се). Верен съм. Верен на морето, семейството, приятелите, ценностите, съгражданите… Детството ми мина в Ямбол, но целият ми съзнателен живот – Морско училище и трудова кариера, преминаха във Варна и в морето. Морето учи на постоянство и концентрация

Ветроходството е най-трудният, най-бавният и най-опасният начин да стигнеш от една точка до друга, където обикновено нямаш никаква работа. Ветроходството не е точно спорт, а избор на съдбата. Това са накратко истините, които ме правят силен и устойчив

– Бихте ли разказали за някои от своите най-силни изпитания при конкретни „срещи с вятъра”, който присъства така емоционално в разказите на ветроходците?

– Мореплаването под ветрила е една от най-древните професии. Уменията и традициите са създавани век след век, с цената на тежък и рискован труд. Днес по световния океан плават около 40 хиляди български моряци, предимно на съвременни моторни кораби. Всеки един от тях има ситуации, в които се е борил за оцеляване на кораба и екипажа си. На учебния ветроход те са всекидневие.

Капитанът носи лична отговорност за кораба, екипажа и практикантите, но има и още една много по-тежка – пред родителите и семействата на младите моряци. Те ги предават в наши ръце здрави, енергични и жадни да се научат. Капитанът е длъжен да ги върне у дома здрави, енергични, научени и възмъжали, въпреки рисковите операции, които те, като част от екипажа, трябва да вършат ден и нощ – катерене по мачтите при силно вълнение, вятър и клатене на кораба, работа по палубата, заливана от тежки вълни, недоспали, мокри и изтощени. Това ги калява, това ги прави бъдещи моряци.

Капитанът и щатният екипаж носим риска в рамките на разумното, за да ги обучим. Заедно с тях се борим да сме първи на финала – ако сме в регата, да носим денонощни вахти на палубата, когато сме на ход, но да ги върнем живи и здрави на родителите им. „Геройските” истории стават всекидневие и една след друга губят екзотичната си оцветка – всеки нов ден ражда нова, която обезцветява старата. На повърхността между вятъра и водата няма ден с ден еднакви. Под ветрилата момчетата стават моряци.

Най-високата оценка, която сме получавали, бе от една майка, която при завръщането ни от няколко месечен рейс ме прегърна и каза: „Благодаря ви, г-н капитан, дадохме ви момче, върнахте ни мъж”.

– На обучение през учебния ветроход „Калиакра” са минали няколко хиляди практиканти от началото през 1984 г. до днес. С усилията на Фондация „Кор Кароли” и със символичната „помощ” на баркентината „Калиакра” вие успявате да прокарате жив мост между историята на мореплаването, високия стандарт, който зададе рекордьорът на „Гинес“ капитан Георги Георгиев, и бъдещето на ветроходството. Това ли е личната ви кауза?

 Рискувам да ви разочаровам, но аз нямам кауза в живота си. Работих много години на търговски кораби в Български морски флот (БМФ). Занимавах се и с ветроходство през отпуските, докато ме назначиха за капитан на новостроящия се в Полша учебен ветроход „Калиакра”. Заимствахме от опита на чуждите учебни ветроходи и създадохме програма за обучение на нашия кораб. Още с първата група практиканти от Морското училище през далечната 1984 г. започнахме да я прилагаме. За две-три десетилетия през кораба са минали повече от 3400 наши и чужди кадети. Повечето от тях, тогава момчета, днес вече са уважавани капитани от търговския флот, командири от военноморски сили, адмирали, командващи флота, и изтъкнати преподаватели във Висшето военноморско училище във Варна. Това за мен не е било кауза, а бих го нарекъл системна работа в продължение на години с определена цел.

Между впрочем, и капитан Георги Георгиев не обичаше да определят живота и работата му като кауза. Той следваше своята линия на ветроходец по вътрешна убеденост и потребност, сякаш по негласен договор със съдбата

– А Фондация „Кор Кароли”, създадена в негова памет, не е ли кауза?

 Да, това е кауза. Фондация „Кор Кароли”, създадена в памет на делото на капитан Георги Георгиев, има за цел да подпомага развитието на ветроходния спорт и да приучва младите в любов към морето. И тази година, за 38-ми път, във Варна ще се проведе церемонията за връчване на годишната награда за най-добро българско морско ветроходно плаване – Златен глобус „Кор Кароли“. Наградата е учредена в чест на голямото постижение на капитан Георги Георгиев и в негова памет веднага след ранната му кончина през 1980 г. Тя се връчва всяка година на 20 декември – деня на началото (1976 г.) и края (1977 г.) на знаменитото му плаване около света. До 1992 г. идеята се поддържаше от Яхт Клуб “Капитан Георги Георгиев – Порт Варна”, но след това учредителят на наградата инж. Борис Ганчев (1911-2008 г.) създаде Фондация „Кор Кароли” именно, за да продължим тази кауза. От 2001 г. Фондацията започна да организира и регатата „Кор Кароли”…

– Продължавате да работите с практиканти от Висшето военноморско училище, с малките ветроходци от яхт-клуб „Капитан Георги Георгиев”, с десетките доброволци, които се включват при всяко домакинство на Варна на международната регата „Тол Шипс“. Каква е магията, с която човек като вас успя да превърне морето в съдба на ветроходци от няколко поколения? 

 Магията всъщност е лесна работа. Има поговорка – каквото почукало, такова се обадило. Като се подходи към хората правилно и те правилно ще те разберат. Младите лесно усещат фалша и измамата, различават театралния авторитаризъм от истинския авторитет, респектират се от ясните и навременни заповеди, веднага разпознават имитацията на командване от кратките точни и смислени команди, свързани с управлението или просто са част от ежедневието на кораба. Трябва да си откровен в отношенията си, да следваш професионалния си опит, да обичаш това, което правиш, и те, младежите и екипажът ти, тръгват след теб.

– През 2015 г. вие и синът на капитан Георги Георгиев Иван Георгиев горещо ни подкрепихте за инициативата да възстановим някогашния барелеф на капитан Георгиев върху 2-тонен постамент в Кърджали. По този начин се получи нов и истински паметник на мореплавателя в центъра на града. Оттогава поддържаме връзка, взаимно подкрепяме инициативите си, следим и популяризираме постиженията в регатата „Кор Кароли”.  Как виждате бъдещето й?

 В началото районът на Регатата бе нашето Северно Черноморие. Преди няколко години достигнахме и пристанища на юг от нос Емине – Свети Влас, Несебър, Бургас и Созопол. Правим това, за да дадем възможност повече пристанищни градове да предоставят атракция на своите гости и граждани като превърнат Регатата в празник в разгара на туристическия сезон. Регатата става все по-привлекателна и от 20-25 участници преди години, сега вече имаме по над 50 – най-добрите килови яхти у нас с най-добре подготвените екипажи, общо повече от 300 състезатели.

От десетина години в регатата се включват и чужди яхти и тя придоби международен статут. Яхтите се състезават по хандикапна система с цел да се уеднаквят, доколкото е възможно, конструктивните им качества и бързината. Но за да отдадем заслуженото и на бързите лодки, учредихме специална награда „Синя лента”, която се дава на яхтата, изминала за най-кратко време дистанциите на цялата регата. И двете събития, организирани от Фондацията – регатата „Кор Кароли” през август и церемонията за връчване на наградата Златен Глобус „Кол Кароли” през декември – са фокуси, в които се събират най-преданите на спорта ветроходци от цялата страна и увековечават паметта и делото на капитан Георги Георгиев. Но ние също следим и всички ваши инициативи в памет на Капитана в Кърджали. Фондация „Кор Кароли” винаги ще бъде с вас в благородните ви начинания!

– Защото и ние като вас си повтаряме при подходящ повод мисълта на Ван Гог: „Рибарите знаят, че морето е опасно и бурята е ужасна, но те никога не са смятали тези опасности за достатъчна причина да останат на брега”.