Благодарим Ви, че проявихте интерест към тази нестандартна за сезона инициатива на Яхт клуб „Кап.Г.Георгиев – Порт Варна”, а именно демонстрации на водните спортове в града ни. Поводът за организацията на този Празник на водните спортове е партньорството на клуба по проект по програма Еразъм+ Спорт: WOW – Wave On Wave – Водни спортове за физическа активност на младите хора. Партньори по проекта са Община Пезаро, Италия, A.D.E.L., Словакия, „Морски спорт Нанси”, Франция, „Гетчо спорт”, Испания и от българска страна ЯК „Кап. Г. Георгиев – Порт Варна”. Със съдействието на Община Варна.

Проектът е фокусиран върху проблема за ДОСТЪПНОСТТА НА ВОДНИТЕ СПОРТОВЕ, касаещи скъпо струващото необходимо оборудване и екипировка и скъпите за изграждане и поддръжка бази за практикуване. Широко РАЗПРОСТРАНЕНОТО СХВАЩАНЕ НА ОТРИТИТЕ ВОДИ КАТО СТУДЕНА, НЕГОСТОПРИЕМНА И НЕБЕЗОПАСНА СРЕДА. Често констатираният ВИСОК ПРОЦЕНТ НА РАННО ОТПАДАНЕ ОТ СПОРТА, както и липсата на ПРОМОТИРАНЕ И ОБРАЗОВАНИЕ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ВОДНИТЕ СПОРТОВЕ КАТО ЧАСТ ОТ УЧИЛИЩНИТЕ ПРОГРАМИ.

 

На публиката бе направена демонстрация от клубове за водни спортове  Яхт клуб „Кап.Г.Георгиев – Порт Варна” , „Торпедо”, „Приятели на морето” – Варна, „Черно Mope – Бриз – Кану каяк”, „Лазур”,  Спортен Клуб за Хора с Увреждания „Черно Море – Никея”, „ОРКА”, „КВТ ЧЕРНО МОРЕ 1948” и Сдружение „КПС – Варна” -спортовете синхронно плуване, гмуркане/ водолазен спорт, каяк, суп, сърф, ветроходство, плуване, водна топка. Демонстрация на екстремни скокове представи специалният гост, Тодор Спасов.

Синхронно плуване – КПС „Торпедо“

Клуб по плувни спортове „Торпедо“ е създаден на 6 октомври 2006-та година в град Варна. Дейността му е насочена към два спорта -плуване и синхронно плуване. Само 24 месеца се оказват напълно достатъчни за клуба да извоюва първото място в морската ни столица и същевременно да се класира сред 10-те най-добри плувни школи в България. Клубът е носител на много титли от републикански и международни турнири.

Синхронното плуване е спортна дисциплина, която води началото си от древността . Наричано с различни имена- воден балет, фигурно плуване, художествено плуване. От доста години е утвърдено, като синхронно плуване и от тази година променено на артистично плуване.  Независимо от имената, той е един от най- изящните и трудни спортове. Състезателките се подготвят в следните дисциплини- соло, дует, ансамбъл и комбинирана програма в четири възростови групи- деца до 12 години, девойки младша до 15 години, дев старша до 18 год ини и жени над  18 години, като при девойки старша и жени се изпълнява и техническа програма.

Демонстрация направи дуетът  девойки старша  възраст Карина Иванова и Габриела Дочева.

Второто изпълнение бе в дисциплината комбимирана програма девойки младша в състав Алекса Христова, Александра Крумова, Гергана Иванова, Симона Малева, Валентина Вълчева, Десислава Селверова и Марго Дралчева. Състезателките заеха второ място на републиканското първенство и трето място в престижният международен турнир Крисмъс прайз в Прага тази година.

Гмуркане – водолазен спорт – МОРСКИ КЛУБ „ПРИЯТЕЛИ НА МОРЕТО“ – ВАРНА

Клубът е регистриран през 1996 г., като сдружение в обществена полза от  приятели и съмишленици, обичащи морето и морските професии. Членовете на Клуба, вече 50 на брой са по различен начин свързани с морето – водолази, навигатори, ветроходци, еколози, подводни фотографи и др. Клубът работи по проекти свързани с:

– Обучение на деца и младежи по морски спортове и специалности – гмуркачи, водолази, водачи на плавателни съдове до 40 БТ;

– Опазване чистотата на морето и крайбрежието;

– Съхраняване на подводното биоразнообразие;

– Изследване на подводни археологически обекти.

Основната дейност на Клуба е провеждането на обучения за придобиване на водолазна правоспособност по системата на Световната федерация по подводна дейност / КМАС/.

Към клуба е изградено социално предприятие „Заедно на борда“ за сертифициране по морски специалности на младежи в неравностойно социално положение с цел постигане на равен старт на пазара на труда.

 

СК ЧЕРНО MOPE – БРИЗ-КАНУ КАЯК

Спортът кану-каяк датира от 1957г. в град Варна.  Най-значими успехи: бронзов медал на Олимпийските игри през 1980г., спечелен от Лазар Христов; Йордан Йорданов – световен шампион за юноши през 1999 г., пето място на ОИ – Сидни 2000 г., четвърто място на ОИ Атина – 2004г.; Паисий Любенов има 3 поредни медала от мондиали – през 1989, 1990 и 1991 г.; много участници на европейски и световни първенства, републикански шампиони и медалисти.

Демонстрацията започна с едноместен каяк: в лодката  Свилен Йорданов – бивш национален състезател;  многократен републикански шампион  и медалист; участник на две ЕП, както и  на едно СП в Сегед.

Втората демонстрация бе на едноместно кану: състезателят е Борис Босилков –  национален състезател, няколкократен Републикански шампион и медалист; както и участник на ЕП  през 2016г.

СКХУ „Черно море – Никея” – Спортен Клуб за хора с увреждания Черно Море – Никея има за цел чрез спорта да допринася за по-доброто здравословно състояние и социализацията на хората с увреждания. Активно развива спортовете тенис на маса и баскетбол с колички. Участват в ДП по плуване за хора с увреждания, където редовно се класират на призови места. Техен член активно се занимава и с каяк, което за пореден път показва, че физическите увреждания не са пречка човек да се занимава с любимия си спорт.

Суп

Демонстрация на един малко известен спорт у нас – СУП.

Това е разклонение на сърфирането, произхождащо от Хавай. Или по просто казано сърф дъска, която се управлява от изправен на борда състезател с гребло (SUP). За разлика от традиционното сърфиране, където управляващия седи, докато се появи вълна, тук той се изправя на страпове, които стоят на дъската и използват гребло, за да се задвижи през водата. Спортът е признат, като спортна дейност на открито с най-първите участници в САЩ  през 2013 г. Вариациите му включват различни възможности за практикуване: състезания по езера, състезания по големи реки и канали, състезания на океански вълни, състезания и гребане в речни бързеи (бяла вода SUP), така също се практикува от любители за отдих на открито,като разглеждане на забележителности, практикуване на йога на борд и дори за риболов.
Практикуващите носят разнообразие от мокри костюми и други дрехи, в зависимост от температурата на водата и въздуха, тъй като по-голямата част от времето им е прекарано на борда.

Традиционен спорт се прави на колене и с гребло в ръце, подобно на плуване.

Сърф – ЛАЗУР

СК Лазур е най-стария ветроходен клуб в България, който развива уиндсърфинг – най-разпространения ветроходен клас в света. Единствения български уиндсърфист с трикратно участие в Олимпийските игри (Сидни2000, Атина, 2004 и Пекин 2008) до момента е състезателката на СК Лазур Ирина Константинова. Клубът е организатор на най-старата уиндсърф регата в България – „Галатея” и на регата „Варна – Есен”. Състезателите на клуба са носители на множество републикански и международни шампионски титли.

ВЕТРОХОДСТВО

Демонстрация на ветроходните лодки клас „Оптимист”.

Лодката тип Оптимист по конструкция е малка плоскодънна едномачтова лодка предназначена за един човек, с едно платно и шверт, обикновено изработена от фибростъкло.  Плава при скорост на вятъра до 30 възела.   Първият оптимист е проектиран през 1947 година от Кларк Майлс по поръчка на яхтен клуб във Флорида, като идеята на поръчителя е била да се създаде нискобюджетна лодка за ветроходство за начинаещи деца и младежи, за да се осигури по-голяма достъпност и масовост във  ветроходния спорт. Майлс предоставя безвъзмездно чертежите за построяването на лодката.  Дизайнът на лодките тип Оптимист копира популярните по това време автомобили тип “сапунерка”. Лодките могат лесно и евтино да се построят в домашни условия от 3 листа шперплат. Същевременно тези лодки са здрави, леки, маневрени, стабилни и лесни за стъкмяване и поддръжка. През 1954г дизайнът е леко изменен и пренесен в Скандинавия, а по-късно разпространен и в цяла Европа от датчанина Алекс Дамгаард. Утвърден е през 1960 и обявен за One-Design през 1995г. Днес лодка е с високо конструктивно качество.  Манифактурното производство от около десетина компании гарантира равнопоставеното състезание в класа, като всички размери и детайли  се обмерват и одобряват от класната асоциация International Optimist Dinghy Association.

Ветроходният клас „Оптимист” е един от двата световно признати ветроходни класове за деца под 16 години. класът Оптимист е неолимпийски, поради това, че е за деца и младежи от 6 до 15 годишна възраст, като състезателите обичайно трябва да тежат между 35 и 55кг.. Това е най-масовият ветроходен клас към момента, развиван в над 120 страни по света. Само регистрираните лодки са над 150 000.  В клас Оптимист всяка година се провежда Световно първенство (домакин на първото издание  през 1962г. е Великобритания), както и шест ежегодни Континентални шампионата, събиращи по над 850 състезатели. Лодката е ветроходен феномен – държи рекордите на Гинес за най-много участващи лодки в състезания – 1055 лодки/участници по време на регатата „Рива дел Гарда през 2012година.

Обучението в клас Оптимист развива у състезателите логика, тактика и самостоятелност в най-ранна детска възраст дава  най-добрата основа във ветроходния спорт. Състезателите успешно продължават развитието си в класовете Лазер 4.7, 420,  470, 29er., Фин, както и в киловото ветроходство. Статистиката показва, че  на последните летни Олимпийски игри през 2016 година над 85% от шкиперите във ветроходните класове са бивши състезатели в клас Оптимист.

Силните яхт клубове и училища развиват този клас, както и организират регати за него.  Яхт клуб „Кап. Г. Георгиев – Порт Варна“ обучава състезатели но Оптимист вече 45 години. Гордее се с множеството медали от регионални и международни регати. Има и единственото печелено за България злато от Балканско първенство, а през тази година децата от представителният отбор на Яхт Клуба донесоха за първи път във Варна 1-во място в Тийм рейсинг от републиканското първенство за клас Оптимист и 1-во отборно място и преходната трофейна купа в Добруджа къп. Трима от тях са включени в националния отбор на този клас – Андреа Кирова, Радослав Гавраилов и Владимир Стоянов, като представяха страната ни на Европейско и Балканско първенство.

Наблюдавани бяха маневрите на тези лодки, които на специфичната ветроходна терминология се наричат „повороти”. Обръщане на посоката на движение срещу вятъра се нарича „поворот оверщаг”, а по вятъра „поворот фордевинд”. Също така се наблядаваха  демонстрация на преобръщане на лодката, което е част от обучението и е обичайна ситуация по време на тренировки и състезания. Това обръщане се нарича  „капак”  и изисква опитно и бързо „откапачване” и отводняване на лодката за да може тя да продължи състезанието без да изостане много във времето. Във ветроходството всеки прави грешки и на всеки може да се случи авария или да го изненада вятъра, но печели този който запази самообладание, реагира най-бързо в екстремната ситуация и продължи напред.

Завъртанията на лодките на 360° и 720°, които изпълняват децата от ветроходната школа са демонстрация на наказанията, които се правят от състезателя при нарушаване на състезателно правило. Ветроходството е самосезиращ се спорт и ако състезателят направи грешка трябва сам да се поправи, като изпълни предписаното от правилника наказание. Ако не направи това, състезателят трябва да попълни специален формуляр в края на състезателния ден, с който да се оттегли от тази гонка, а ако и това не направи може да бъде „протестиран” от други състезатели и след това протеста да бъде разгледан от „Жури”, което определя наказание. Ветроходните правила се допълват и обновяват от световната федерация по ветроходство World Sailing на всеки три години и владеенето им е много значителна част от състезанието, особено в регатите от по-високо ниво.

Състезателите, които участваха:

 1. Андреа Кирова.

Родена през 2006г. Тренира ветроходство от 6 години. Учи в  НУИ „Добри Христов”,V клас, цигулка. Състезателка на националния отбор по Оптимист на България за 2017 година, носител на множество 1-ви награди в девойки младша възраст.

 1. Борис Цанков.

Тренира от 2015г. Ученик в ОУ „Захарии Стоянов“.

 1. Васил Манев.

Роден през 2007г.. Тренира трети сезон. Ученик в СОУ „Климент Охридски”, Варна.

 1. Виктор Станоев.

На 10 години. Упражнява ветроходство от 6 годишен. Ученик в  ОУ „Захари Стоянов”; IV клас.

 1. Владимир Костов.

Роден през 2006г.Тренира от  4 години. Ученик в V клас на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

 1. Владимир Стоянов.

14 годишен.  Занимава се с ветроходство от 5 години. Учиник в 8 Клас.

 

 1. Даниел Ценов.

Девет годишен.. Ученик в   трети клас на СУЕО,,Ал.С.Пушкин’’.

 1. Калоян Калчев.

Роден през 2006г.  Учи в  СУЕО „Ал. С. Пушкин”, V клас.

 1. Кристиян Велчев.

На 11 години.Тренира от 2013г. Ученик в МГ „Д-р Петър Берон”, Варна”, V клас.

 1. Максим Тодоров.

Роден през 2007г. Тренира от  3 години. Учи в   СУ „Найден Геров”, IVклас.

 1. Михаил Берберов.

Дванадесет годишен. Упражнява ветроходния спорт от 5 години. Ученик в VI клас на НГХНИ „Константин Преславски”.

 1. Петър Костурков.

Роден през 2006г.Тренира от 5 години. Ученик в VI клас на МГ „Д-р Петър Берон” – Варна.

 1. Христо Калчев.

На 9 години. Тренира от 2015г. Учи в СУЕО „Александър С. Пушкин” – Варна. III клас.

 1. Цвета Кирчева.

Родена през 2009г. Тренира от 3 години. Учиничка във II-ри клас на  СОУ „ Св. Климент Охридски” – Варна.

 

Плуване – ОСК ОРКА / Обединен спортен клуб ОРКА /

Клубът е регистриран 2007г. гр.Варна, основан е от Антоанета Драганова и Георги Димитров. Работи с деца от 0-1год., деца над  5 год.  възраст, големи хора, деца със специални потребности, възстановяване след травми и оперативна намеса.  Двамата треньори успоредно с практиката развиват и научна дейност, като участват в научни форуми и конференции на спортна тема.

Антоанета Драганова е бакалавър – треньор по плуване и учител по ФВС / НСА „В. Левски ” София /, магистър – приложна психология / ВСУ „ Черноризец Храбър ” Варна /, терапевт. С плуване се занимава от 42 години и продължава да работи и  състезава. Национален състезател по плуване  и водно спасяване. Старши спасител и инструктор по водно спасяване. Участва в спортни форуми и конференции на тема спорт.

Георги Димитров – бакалавър – треньор по плуване и учител по ФВС / НСА „В. Левски ” София /, магистър – създаване и реализиране на спортни шоу програми / НСА „В. Левски ” София /. С плуване се занимава от 20 години и продължава да работи и  състезава.  Старши спасител и инструктор по водно спасяване. Участва в спортни форуми и конференции на тема спорт.

Водна топка –демонстрация на “Клуб по плувни спортове Варна” (КПС Варна)

Сдружение “Клуб по плувни спортове Варна” (КПС Варна) е основан през 2008 г. от Станчо Велков с подкрепата на няколко съмишленика в гр. Варна. Клуба развива водна топка във всички възрастови групи(деца, момчета, юноши младша възраст, юноши старша възраст, девойки и жени). Клуба е носител на множество титли от държавните републикански първенства от 2008 г. до сега. В клуба има регистрирани над 100 състезатели от всички възрастови групи.

СКОКОВЕ ВЪВ ВОДА

На кулата за скокове във вода се появи нашият специален  участник ТОДОР СПАСОВ. Той е артист и височинен скачач. Роден е в София преди 39 години, като 33 от тях се занимава със скокове във вода. През 1999 г. се прехвърля от олимпийските скокове във вода към екстремните и вече 20 години взима участие в екстремната дисциплина височинни скокове във вода. Прославил е страната ни като единственият българин, който се занимава с този спорт. През 2016 г. Тодор Спасов е в челната десетка в световните серии на Red Bull Cliff Diving в Мостар, Босна и Херцеговина. Професията му го води в най-екзотични дестинации по света: скача от скали и мостове във Франция, Норвегия, Ирландия, Тайланд. Живее във Франция.