Gymnasts Lee Eun-Ju of South Korea and Hong Un Jong of North Korea (PRK) take a selfie at the Rio Olympic Arena in 2016

Историческа снимка: две гимнастички от Северна и Ю.Корея позират за обща „бърза“ снимка

Печелившите състезатели, а те не са малко през годините, могат да се използват за слава на нациата и за поклон пред политическите лидери. Но, провал може да бъде много опасен за режима и особено страшен, ако попадне в ръцете на заклетите врагове- Япония, САЩ и Ю.Корея. Така се мисли в Северна Корея. Ако севернокорейските спортисти са сред участниците на Зимната Олимпиада  в Пьончан, това ще бъде истински дипломатически ледоразбивач за двете страни, които всъщност са в режим на война.

С.Корея участва на на Зимни Игри от 1964 г насам, а на летни Олимпиада от 1972 г, като честно казано успехите не са за подценяване.

Спечелени са 56 медала, 16 от тях златни. Една проста калкулация показва, че страната е на 7-мо място в общото класиране по медали в сравнение със силните икономики.

Най-много медали има борбата, щангите, джудото и  бокса. Два медала има спечелени и на Зимни Игри. По принцип новините в С.Корея идват с доста сериозна закъснение, особено ако не са добри.

Елитните спортисти в С.Корея са на изключителна почит. При успех на ОИ те получават автомобили или апартаменти. Медалистите сепредставят по изключително тържествен начин в присъствито на лидерите на партията.

Има твърдения, че провалилите се спортисти дори били изпращани в затворнически общежития. Към днешна дата обаче, всичко е доста променено. Дори при огромен провал, спортистите дори не се изключват от партията. Има обаче огромна доза самокритика на съответните идеологически срещи. Макар и да са се променили доста нещата,  Джудока, който загуби финал на Игрите през 1990 г буквално изчезна, а неофициално се твърди, че е бил изпратен в мина за добиване на въглища, след което емигрира. В същото време се твърди, че за емиграция на севернокорейски спортист не може да се говори, защото семействата им оставали в страната и щели да бъдат подложени не невиждана репресия.