Завърши първият етап от Държавния отборен шампионат по синхронно плуване, който се проведе от 15 до 18.02.2018 г. в София. Видяхме много красота, емоции, хъс и желание за победа сред участничките от всички възрастови групи. Участваха отборите на Левски Спарта, НСА, Нова и Тибрис от София и варненските Аква спорт, Албатрос и Торпедо.

На шампионата бяха излъчени временните отборни шампиони, както и класиране във всички индивидуални дисциплини по възрасти. Крайният отборен шампион ще бъде определен след завършване на летния шампионат и прибавяне на сега спечелените точки към точките от летния шампионат. За съжаление на този етап от шампионата медали не се раздават, което по традиция разочарова най-малките участнички, които с трепет очакват паметния момент от стъпването на стълбичката за награждаване за първи път.

Новото през тази година беше промененият правилник и начин на оценяване. Въведе се отделна дисциплина техническа програма на соло, дует и ансамбъл при девойките старша.

Едновременно с това шампионата бе и първо контролно за определяне на съставите за национален отбор за жени, девойки старша и младша.

В комплексното класиране до момента Аква спорт води комплексно с  595 точки пред  НСА – 451,50 т. и Албатрос – 400,50 т.

По възрасти временното отборното класиране изглежда така:

Деца

 1. Аква спорт – 98 т.
 2. Торпедо – 87 т.
 3. Албатрос – 80 т.

Девойки младша

 1. Аква спорт – 112 т.
 2. Торпедо – 98 т.
 3. Албатрос – 69 т.

Девойки старша

 1. Аква спорт – 319 т.
 2. Торпедо – 212 т.
 3. НСА – 187,50 т.

Жени

 1. НСА – 199 т.
 2. Албатрос – 103 т.
 3. Аква спорт- 66 т.

 

Най-впечатляващите индивидуални класирания за Аква спорт са заемането на първите три места в соло девойки старша, както при волната, така и при техническата програма от Александра Атанасова, Далия Пенкова и Ния Костадинова.

Първо, второ и четвърто място при дует девойки старша – Александра Атанасова/ Далия Пенкова; Ния Костадинова/ Ния Атанасова; Яна и Саша Митеви

Първо и трето място при дует деца – Юна Чурина/София Костина; Илина Димитрова/Даная Бурова

Трето място в соло жени – Ния Атанасова и трето място в дует жени – Никол Атанасова/ Кристияна Керимова

Дует девойки младша – второ и трето място съответно от Десислава Любомирова/Радостина Богданова и Крис Кулева/Алейна Осман

Трето място на Крис Кулева в соло девойки младша.

Аква спорт оглавява класирането във всички ансамблови съчетания (ансамбъл, технически ансамбъл и комбинирана програма)  във всички възрасти.

Безспорно най-успешната състезателка на клуба, която от 10 старта има 10 първи места е Александра Атанасова. Нейното, както и участието на партньорката и по дует Далиа Пенкова може да се определи като своеобразен подвиг, тъй като и двете освен във всички дисциплини при девойките старша участваха и при жените. Напомням че шампионата бе първо контролното за определяне на националния соло и дует, както при девойки е, така и при жените. Двете водят при дует девойки старша и дует жени, макар че участваха извън класирането във възраст жени, понеже регламента не допуска участие в две възрасти.

Какво предстои – второ контролно, което е турнир в чужбина, на което класираните състезателки ще покриват нормативите за участие в Европейски първенства за девойки и жени и Световно първенство за девойки.

Първото такова контролно е турнирът от световните серии French Open (8-10.03.2018 г.), за който ще пътуват класираните жени от този шампионат – Александра Атанасова (соло и дует), Далия Пенкова (дует)- Аква спорт, Мария Киркова/Мишел Хюбнер (дует) – НСА, Христина Дамянова (соло) – Левски.

Треньор на Аква спорт – Галина Георгиева