Около 50 участници  от 5 университета се включиха в лекоатлетически крос, част от XIX Варненска Универсиада, които се проведе в събота /14 април/ от 11.00 часа в Морската градина. Състезателната дистанцията при мъжете традиционно беше 2000, а при жените 1000 метра.

Състезанието започна с бягане при жените, като с трето най-добро време и бронзов медал спечели състезателката на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ Виктория Комитова. На второ място се класира студентката в Медицински Университет Ирена Стоянова. За поредна година шампионка с време 3,26 мин. е Лора Колева от Икономически университет.

В бягането при мъжете се включиха 30 състезатели. На трето място с време 7.01 мин. е представителя на Висшето училище по Мениджмънт Джереми Радоуан.

Сребърен медал спечели Павел Миленов от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Шампион за 2018 година е Светлин Николов от Технически Университет, които избяга разстоянието за 6,38 мин.

На база индивидуалните класирания и точките описани в наредбата, които те носят, се образуват отборни класирания, които изглеждат по следния начин:

Отборно класиране МЪЖЕ:

 1. ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ 110 точки
 2. Технически Университет – Варна
 3. Медицински Университет – Варна

Отборно класиране ЖЕНИ:

 1. Икономически Университет – Варна със 116 точки
 2. Медицински Университет – Варна
 3. ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

Комплексно класиране между Университетите:

 1. ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“
 2. Икономически Университет – Варна
 3. Медицински Университет – Варна
 4. Технически Университет – Варна
 5. Висше училище по мениджмънт

За всички призьори от състезанията, част от Варненска Универсиада са предвидени купи, медали и предметни награди осигурени от Община Варна, дирекция „Спорт“.

Официалната церемония по награждаване на Универсиадата ще се състои на 28 април /събота/ от 18.00 часа в Юнашки салон.