Украинци с нов интересен спортен автомобил - Proteros Blade Nagual

В рамките на фестивала OldCarLand в Киев, Украйна, в музея на авиацията се състоя премиерата на нов спортен автомобил дело на украинското каросерийно ателие Proteros. Според създателите на машината тя е вече техният флагман. Автомобилът носи името Proteros Blade Nagual, което се разшифрова, като Острието на Нагвал (Нагвал е астрален войн, чието основно оръжие е мисълта.

Григ Тоболин, основател и шеф на компанията Proteros, споделя за колата – “ С нози дизайн искахме да покажем ново възприятие на автомобила като средство за индивидуализация на личността. Проектът ни е в стил ретрофутуризъм и с някои от чертите си напомня легендарните модели Lancia Stratos и Lamborghini Cauntach, чиято форма също напомня формата на острие”.

От ателието още споделят, че подобна работа може да бъде изпълнена на практика с всеки автомобил в поне три варианта. Това е любителски – къстъм-гаражен метод от полупромишлен характер, но с използването на на индивидуални високи технологии.

Освен това може да се използва и промишлен метод където изготвените индивидуално първични образци се дублират промишлено след всички тестови режими и настройки. Именно този метод е най-добър при направата на автомобилите от класа суперкар и хиперкар.

Що се отнася до характеристиките на колата, те са на използваният за основа модел Mazda Rx7 FC turbo.