Subaru WRX STI спечели в класа SPT3T на 24-те часа на Нюрбургринг

Subaru Corporation има удоволствието да съобщи, че дъщерното дружество за моторни спортове – Subaru Tecnica International (STI)*1 спечели победата в клас SP3T*2 на състезанието за 24-те часа на Нюрбургринг 2018, проведено този уикенд, със състезателен автомобил “Subaru WRX STI NBR Challenge 2018”, разработен на базата на стандартен модел WRX STI.

Въпреки че тимът*3 стартира от първа стартова позиция, в първата част на състезанието се появиха някои механични проблеми, като екипът механици – шестима от които избрани от дилърската мрежа на Subaru в Япония – успя да ги реши и автомобилът се завърна в състезанието. Управляван от четиримата пилоти Carlo van Dam (Холандия), Tim Schrick (Германия), Hideki Yamauchi (Япония) и Takuto Iguchi (Япония), “Subaru WRX STI NBR Challenge 2018” настигна водещите автомобили и възстанови първата си позиция в десетия час. Дори и при промени на времето, WRX STI със Symmetrical All-Wheel Drive се движеше уверено и изпреварваше конкуренти от горния клас. Освен това автомобилът трябваше да спре в питстопа за проблеми с двигателя само час преди финала, но се завърна в състезанието благодарение на изключителната екипна работа и завърши с победа в класа SP3T и взе 62-о място в общото класиране. Това бе петата победа в класа SP3T за тима на Subaru / STI и реванш за загубата от миналата година.

Победата е доказателство, че Subaru WRX STI е в състояние напълно да докаже спортното си представяне на писти като Нюрбургринг, известен също като „Зеления ад“, една от най- предизвикателните и опасни писти в света, която е публично достъпна.

Чрез своите постижения в моторни спортове, Subaru и STI ще продължат да се стремят към инженерни върхови постижения, за да предложат „Enjoyment and Peace of Mind“ (Удоволствие и Спокойствие) за клиентите си от целия свят.

*1: Subaru Tecnica International Inc. (STI) с президент Yoshio Hirakawa; разположена в Mitaka, Tokyo, компанията управлява моторните спортни дейности на Subaru.
*2: Клас за автомобили с двигател от 2.0 литра или по-малко, с турбо компресор
*3: Воден от главния тим мениджър Hideharu Tatsumi