За първа година в Каварна се провежда Международен турнир по петанк за двойки, който днес официално стартира. Участие в него ще вземат състезатели от България, Австрия, Румъния,Чехия,Словакия,Унгария и Армения. Участниците от България са представени от отборите на Софийски университет, Пловдивски университет, АЕЦ „Козлодуй“ и отбор на Радиото и телевизията. Десетте игрища , на които се провежда турнира са разположени между втора и трета буна на плажа в Каварна , под нос Чиракман. Участниците са 40 на брой, разпределени по двойки в 20 отбора.

„Петанка е френска национална игра, чиито корени са още от осемнадесети век. В България първият клуб е създаден през 1996 година. В началото на играта се тегли жребий кой отбор ще започне пръви. Друго правило за определяне реда на хвърляне е, че играта започва този, който е хвърлил най-близо до очертанията на терена без да го докосва.

Играчът, който започва пръви, чертае кръг в началото на игрището, от където хвърлят всички останали. От него се хвърля едно малко дървено топче, което се нарича кошонет (буквално прасенце). Кошонетът трябва да се хвърли на разстояние минимум 5 метра от началния кръг. Позицията, от която играчите хвърлят, може да се променя по време на играта, след като е минал редът на всички. Трябва да се запази разстоянието от минимум 5 метра между позицията на участниците и кошонета. Играта набира все по-голяма популярност в страната ни, защото може да се играе от деца и възрастни. Играта не изисква определена физическа подготовка.“- това обясни организаторът на турнира г-н Емил Макаров.

През 2024 година Франция ще бъде домакин е домакин на Олимпийските игри и тогава петанка ще бъде включен в олимпиадата.