Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ е домакин на международeн  тренировъчен лагер по триатлон за деца и юноши, организиран отЕвропейската федерация по триатлон. В негоучастват 22 деца и юноши от 14 до 18 години, които са отБългария,  Латвия, Литва, Румъния, Хърватия, Сърбия, Словакия и Словения.

Триатлонът е комбинация от три основни спорта – плуване,  колоездене и бягане. Треньорите в лагера прилагат алтернативни подходи за развитие на ценни навици и качества в децата. Всяка сутрин триатлонците започват своята програма с бягане и допълнителни физически упражнения и натоварвания. След това продължават с тренировка по плуване и завършват с велотренировка, като спортовете следват без прекъсване.

„Избрахме „Камчия“ заради стратегическото му местоположение – намира се в центъра на Балканския регион, сред прекрасна природа, съчетаваща море и пресечен терен, заради чудесния многофункционален спортен комплекс и басейна с олимпийски размери. В комбинация с медицински център „Здравец“ комплексът е идеалното място за провеждане на тренировъчните ни програми“, сподели един от организаторите намеждународния лагер по триатлон и треньор – Игор Симинаитис от Латвия.

Международният съюз по триатлон се занимава с развитието на този вид спорт чрез различни методи като обучение в тренировъчни лагери, специализирани курсове и осигуряване на различни дидактически материали. Целта на  лагера е да  повлияе върху основните навици на децата за повишаване на техния потенциал и професионализъм.

„За нас спортният комплекс „Камчия“ е идеална възможност за провеждане на тренировъчните ни програми и едновременно с това за рехабилитация и възстановяване на здравето“, допълни Игор Симинаитис.