Цели 67 гола бяха отбелязани в шестте мача от първия етап на държавното първенство по плажен футбол, който се проведе в Бургас. Тази година надпреварата е с нов формат като седемте тима се срещат помежду си по системата всеки срещу всеки в три етапа – в Бургас, София и Русе, а след това най-добрите четири определят шампиона в Суперфинала във Варна. Единственият тим, който не бе в Бургас, бе този на СА-МВР, който отложи срещите си поради международно участие.
Още в първата среща на пясъка паднаха 14 гола, като местните Свети Никола и Локомотив завършиха 8:6. „Железничарите“, водени от бившия футболист от „А“ група Костадин Джамбазов, бяха напред в резултата в голям период от срещата, но накрая силите им не издържаха и допуснаха обрат. По две попадения за успеха вкараха Стоян Мантаров и Георги Филипов, а Димитър Белчев, Трендафил Момчилов, Цветозар Манолов и Георги Тузаков бяха точни по-веднъж. Хеттрик за Локомотив вкара Нино Лечев, два пъти се разписа Джамбазов, а последният гол бе дело на Емил Димитров.
ФК Русе пък бе един от двата отбора, които постигнаха по два успеха в Бургас. Първо тимът на Калоян Георгиев надделя с 5:3 над новосформирания тим на ВВМУ „Н.Й. Вапцаров“ от Варна, който привлече в състава си играчи с дълъг стаж в родния бийч сокър. За русенци реализираха Мартин Рачев, Мартин Недков, Мартин Иванов и Медянун Ахмедов, а Милен Стефанов порази собствената си врата. За Морското училище вкараха Юлиан Димитров, Димитр Костов и Свилен Керемидчиев.
Във втория си двубой ФК Русе победи и другия варненски тим – шампионът на България МФК Спартак. Съставът на Симеон Христов повеждаше на няколко пъти, но при 5:4 в своя полза съперникът му вкара три безответни гола. За русенци в този мач точни бяха Мартин Рачев (2), Александър Иванов, Живко Парашкевов, Мартин Недков, Мартин Иванов и Медянун Ахмедов. За Спартак вкараха Павел Адамов (2), Калоян Цветков, Никола Найденов и Мартин Великов.
Шампионите на България завършиха с една победа в този етап, след като надиграха съгражданите си от ВВМУ с 5:1. Три гола за успеха реализира Филип Филипов, а по веднъж точни бяха Никола Найденов и Мартин Великов. За другия варненски тим се разписа Кристиян Тодоров.
Вторият отбор, който победи и в двете си срещи, е софийският Екомет Вила Марк. В първия си двубой играчите на Николай Стайков биха Свети Никола със 7:5. Цели шест гола вкара Цено Лозанов, а другият бе дело на Ненко Георгиев. За бургазлии попаденията бяха дело на Трендафил Момчилов (2), Георги Тузаков, Георги Филипов и Димитър Петров.
Нови пет гола на Цено Лозанов бяха в основата на втория успех на Екомет Вила Марк над Локомотив (Бургас), който се превърна в истинско голово шоу, завършвайки 9:6. Освен Лозанов, се разписаха още Алексей Степанов (2), Николай Николов и Асен Каракашев. За бургазлии, които са дебютанти в плажния футбол, Венелин Петков бе на два пъти точен, а по веднъж се разписаха Емил Димитров, Николай Николов, Николай Кръстев и Костадин Джамбазов.
Следващият етап на държавното по бийч сокър, ще се проведе на 21 и 22 юли в София, а третият – на 25 и 26 август в Русе.