Късно вечерта, в понеделник, звездата на НБА ДеМаркъс Къзънс шокира асоциацията и баскетболния свят с новината, че е подписал договор за следващия сезон с шампионите от „Голдън Стейт Уориърс“. Контрактът на бившия център на Сакраменто и Ню Орлиънс и на стойност 5,3 милиона долара.

Сумата изглежда малка за играч от неговия калибър, но всъщност е удволетворяваща и за двете страни. Къзънс се възстановява от една от най-тежките контузии в професионалния спорт, скъсано ахилесово сухожилие. Очаква се той да бъде готов да влезе в игра в края на декември, или дори през януари. Баскетболистите, претърпели подобни контузии, обикновено се нуждаят от период на адаптация, за да възвърнат предишните си физически качества като подвижност, отскок и рязка смяна на посоката.

За Голдън Стейт привличането на Къзънс в настоящето му здравословно състояние е съвсем калкулиран риск. „Войните“ дори нямаха належаща нужда от звезден център. В последните сезони на поста се въртяха ротационни играчи като Джавал Макгий, който подписа с ЛА Лейкърс, и грузинецът Заза Пачулия. Във важните мачове в плейофите треньорът Стив Кър залага на своето изпитано оръжие, „смъртоносната петорка“. Тя се състои от „ниски“ играчи без изявен център: Стеф Къри, Кевин Дюрант, Клей Томпсън, Андре Игуодала и крилото Дреймънд Грийн, който застава на позицията на центъра. Все пак, подписът на Къзънс за сума от поръдяка на 5 милиона долара, несъмнено е отличен ход на Голдън Стейт. Увеличеният таван на заплатите в асоциацията понижава риска до минимум, в случай, че Къзънс не успее да се възстанови докрай от контузията си, или не пасне в схемата на отбора от Оуклънд.

ДеМаркъс Къзънс пък от своя страна е уморен да бъде най-добрият играч на отбори без шанс за титлата. Той дълги години носеше на гърба си Сакраменто Кингс, които така и не успяха да изградят конкуретноспособен отбор около него. В крайна сметка генералният мениджър на „Кралете“, сръбската легенда Владе Дивац, взе решение да се раздели с Къзънс, като го изпрати в Ню Орлиънс Пеликанс. Преди да се контузи, Къзънс беше най-добрият играч на „пеликаните“ и сформира убийствено дуо в нападение с другата им звезда, Антъни Дейвис. Ню Орлиънс обаче прецениха, че  няма да имат финансовата възможност да съвместят двата масимални договара на центровете си, и предпочетоха дори и да не се опитват да задържат Къзънс това лято, като не му дадоха оферта.

ДеМаркъс, който е известен като играч с бурен нрав и голямо его, реагира остро в социалните мрежи. Според него, Ню Орлиънс нарочно са проявили неуважение към него, като не са направили никакво усилие да го задържат в състава си. Факт е, че статистическите показатели на Къзънс за миналия сезон бяха леко по-добри от тези на Антъни Дейвис. Двамата се разбираха добре на терена в нападение, но защитата на отбора страдаше и не успяваше да покрие добре периметъра при едновременното им присъствие на площадката.

Вижте коефициентите в efbet за Голдън Стейт и мачовете от Световното първенство по футбол и за нов световен шампион!

Къзънс ще има перфектния шанс за първи път в кариерата си да учавства в плейофи с Голдън Стейт, и най-вероятно да вземе първия си шампионски пръстен.