От 9 до 12 юли във ВарМеждународна регата Порт Варна за детски ветроходни класове през юлина се провежда поредното издание на традиционната за града ни регата Порт Варна за деца и младежи, с домакин и организатор Яхт Клуб „Кап. Георги Георгиев – Порт Варна”, която тази година е с международно участие.

Днес беше официалното откриване на Международна регата Порт Варна 2018. На кея на Яхт клуб „Кап. Георги Георгиев – Порт Варна” се събраха ветроходци, треньори, съдии, родители и доброволци, за да си пожелаят успешна регата и феърплей. Регатата откри председателят на клуба Иван Кирчев. Регатата е една от най-престижните за страната ни за детските класове Оптимист, Лазер 4,7 и 420. Има над 40-годишна история и поддържа високи стандарти в регатно съдийство. Съдийската комисия се председателства от Евгени Мавродиев, международен съдия и бивш председател на Българската федерация по ветроходство, а журито от Шломо Голдщайн, национален съдия от Израел, който пристига специално за регатата във Варна. Член на журито е също изтъкнатия ветроходен съдия Камен Фильов, член на МОК и почетен председател на БФВ. Състезанието е вписано в календара на Българската Федерация по Ветроходство и ранглистата за национално класиране, като в надпреварата тази година участват 10 клуба – 8 български, 1 гръцки и 1 испански, представени от общо 77 състезатели в клас Оптимист, 14 – клас Лазер 4.7 и 14 състезатели в клас 420. Организаторите са подготвили общо 8 комплекта купи: в класовете Оптимист (момчета, момичета, момчета младша и момичета младша възраст), Лазер 4,7 (момчета, момичета, момчета младша), 420 (екипажи от 1во до 3то място), които ще бъдат връчени на победителите на официална церемония по закриването, която ще се проведе на 12 юли, от 18:00ч.

Информация за лодките:

Ветроходен клас Оптимист е предназначен за най-малките ветроходци, до 16 години / 55кг, като тези лодки са най-разпространените яхти в света. Лазер 4.7 е по-бърза и маневрена лодка, преходен клас, предназначен за напреднали деца, която стъкмена с по-големи платна се състезава в две олимпийски дисциплини. Екстремната лодка 420 се управлява от екипаж от 2ма души – шкипер, който навигира лодката и шкотман, който управлява платната и откренява. През 2017 година ЯК „Кап. Г. Георгиев – Порт Варна” обучи 40 абсолютно начинаещи младежи да се състезават в този екстремен клас. Двама от тях са вече част от представителния отбор на клуба и се състезават в тази регата.

ЯК „Кап. Георги Георгиев – Порт Варна” изказва своята голяма благодарност на спонсорите на регатата:

Община Варна, Пристанище Варна АД, ДППИ, Лагард, Мистрал, 3В, Елефант, Дей Ъп+, Блик, Бел ТТ и БМКЦ: