Днес е първият кръг на 3-та Северозападна лига.

ИМАШЕ ГОДИНИ, КОГАТО „ЛОКО“ ОБЕДИНЯВАШЕ ВСИЧКИ ДРЯНОВЦИ, ИСКАМ ТОВА ПАК ДА СЕ СЛУЧИ.

Треньорът на Локо (Дряново) Иван Шипкалиев /Щипето/: В отбора има настроение за победа
12 август 2018.

Старши треньорът на Локомотив (Дряново) Иван Шипкалиев сподели очакванията си преди днешния мач на „железничарите“ от първия кръг на Северозпадна Трета лига срещу Левски. Опитният специалист заяви, че всички в клуба са настроени за победа.

Какво е да си бил състезател и после треньор в един и същ клуб?

Започнах в Локомотив като състезател, после през годините два пъти съм бил треньор – първо на момчетата старша възраст и след три години, заедно с Петьо Кръстев – треньор на мъжкия отбор. Много по-лесно е да си състезател, мислиш как да дадеш всичко на терена, но ако си треньор, отговорността е по-голяма. Но и двете позиции изискват да знаеш, че всичко което правиш е за авторитета на Локо и на Дряново.

От кого се е учил в спорта Иван Шипкалиев?

-Когато бях в трети клас започнах да играя футбол в детския отбор, треньори ми бяха Иван Денев, Емил Деков, Стефан Габровски, Димитър Методиев – всеки от тях ми е дал много. После в мъжкия отбор имах много треньори – Георги Шомов ,Милчо Митов, Пешо Харалампиев, Лазар Панчев, от които съм научил много ценни неща. Връщайки се назад в годините, изпитвам към всички благодарност.

От състава на клуба днес вие сте най-отдавна в него? Какво е да си нещо като Патриарх на клуба?

-Не съм водил статистика, но като че ли е така. Мога само бащински да кажа на момчетата да обичат отбора, да играят добър футбол и да радват публиката!

Какво очаквате реално да се случи на старта на отбора в Трета лига в неделя?

-В отбора има настроение за борба и победа. Всеки ден тренираме, обсъждаме, заедно с Драшков и Митев, всяка тренировка, момчетата изпълняват всичко на сто процента. Те са млади – искат да се развиват и това е много важно. Колкото до отбора на Левски, с когото ще се срещнем в неделя – това е един добре балансиран отбор, говоря за първенството през изминалата година, завършиха мисля на трето или четвърто място, с можещи футболисти, 6 -7 от тях от Спартак (Плевен), но нашата настройка е за победа и вярвам, че ще я постигнем. Но трябва да кажа, че момчетата в мъжкия ни отбор имат и голям късмет – това да е играеш с трима бивши шампиони на България – Станислав Генчев (Тачо), Тодор Колев и Мирослав Иванов (Деко), е уникално. Даже Тачо присъства и на някои от тренировките тези дни. Имаме думата му, че когато е свободен от ангажиментите си в Етър, че ще играе в домакинските мачове на отбора. Същото се отнася и и за другите две футболни звезди. Освен това в отбора е и дряновецът Свилен Василев – много опитен състезател. Хубаво е, че на всички линии на терена има по един силен футболист – в защитата е Свилен, в средата са Тачо и Миро, и отпред с един изявен голмайстор като Тошко Колев – мисля, нещата ще се получат. Важното сега е момчетата да не прегорят още от първия мач. В неделя излизаме за победа, дано да я постигнем.

А как стои въпросът с ресурсното обезпечаване на отбора, с базата?

-Публична тайна е, че ние сме с най-малък бюджет от четирите В групи в България. С финансите проблемът не е лек, но имаме и приятели, фирми, които ни подкрепят, за което им благодарим. Присъствието на Тодор Георгиев – Теди Джорджо в клуба е много ценно и благодарение на него постихнахме много неща във всяко отношение. Колкото до базата, тя е перфектна. Тези дни ни подкрепи и Общината, макар че трябваше да го направо по-рано, но трябва да благодарим и на нея. Вярвам, че ако имаме повече победи, ще имаме и по-голяма подкрепа.

Какво си пожелавате за неделя?

-Първо, си пожелавам да няма контузии за момчетата, да се приберат от мача живи и здрави. Второ, искам да направим хората щастливи с добра игра и да ги привлечем на стадиона, да имаме подкрепата на феновете и на цялата общественост . Имаше години, когато Локо обединяваше всички дряновци, искам това пак да се случи!

Снимка: Радослав Кунчевска, текст: Румяна Станчева