През изминалия уикенд се проведе първия в България национален шампионат по Футбол 8, който беше и директна квалификация за най-големия турнир в света в този спорт – Continental Football League. Силната надпревара събира в Москва над 60 отбора от цял свят, които в рамките на 5 дни ще си оспорват кой да е №1. Турнирът е под егидата на световната и европейската централа по мини футбол (WMF и EMF), а в предното му издание сред участниците бяха звезди като бившият играч на Тотнъм Роман Павлюченко, носителят на Суперкупата на Португалия с Бенфика Андрей Каряка, двукратният шампион на България с Левски Константин Головской и други.
Родният първенец бе определен измежду петте шампиона от регионалните турнири на CFL Bulgaria, съответно от Белослав, Варна, Враца, Пловдив и Своге. Отборите играха по системата всеки срещу всеки, а мачовете бяха изключително оспорвани. Доказателство за това бе фактът, че победителят стана ясен едва в последния двубой. Отборите на СОД DSC от Варна и Хулигани от Пловдив бяха най-напред в класирането след първите си три срещи и трябваше да определят шампиона в директен сблъсък. Той се превърна в истинско зрелище, изпълнено с красиви футболни моменти. СОД DSC успя да спечели с 3:0 и да сложи трофея във витрината си. На трета позиция се нареди ФК Партизан Враца, а четвърти и пети завършиха ФК Пирдоп и МФК Las Bellas.
Организаторите раздадоха и няколко индивидуални приза. За най-добър вратар бе определен Борислав Блажев от състава на шампионите, Цветелин Анжелов от Хулигани Пловдив е голмайстор №1, а наградата за MVP грабна бившият играч на Ботев Враца Емил Манолов.
Шампионите от Варна ще имат 8 месеца, за да се подготвят подобаващо за престижния турнир, който ще се проведе през май 2019 г. в руската столица Москва. Регионалният мениджър на БАМФ и регионален председател на мини футбола във Варна и региона Николай Хаджиев, който е и ръководител на организацията, занимаваща се с този спорт в България, ще отлети за Москва на2 ноември, за да участва в организационната среща на CFL. Там той ще разбере и подробностите, свързани с новия сезон на най-глобалното мероприятие в този спорт.