Битурбо дизел, пълно задвижване и две колела! Не е на кино... – видео

От пръв поглед не можеш да разбереш тази машинария какво е, ако не виждаш колелата. Друг е въпросът кое е отпред, кое е отзад, но тази кръстоска на неизвестни “родители” може да вдига 160 км/ч, с малката подробност че й е най-лесно да върви само направо….

Този двуколесен звяр невиждан е дело на американеца Сам Търнър, който попада в примката на двуколесното обаяние още осемгодишен. Тогава баща му възстановява и му подарява минибайк Honda производство от 70-е година. След четири години Сам започва сам да ремонтира и прави байкове, а вече 22-годишен решава да създаде нещо уникално на две колела. И резултатът от работата му наистина е нещо невиждано – байк с битурбодизел и пълно задвижване.

В основата на двуколесното му чудовище е рамката от Suzuki GS750, а двигателят е 840-кубиков Yanmar с оригинална мощност от 20 к.с., който преди да влезе в комбинацията на две колела е задвижвал малък миксер за бетон. Естествено 20-е кончета в никакъв случай не устройвали Сам и той добавил два турбокомпресора и интеркулър от Suzuki.

Чудеста ав конструкцията продължават нататък – задвижването на машината е хидростатично с с два хидромотора на колелата, трансмисията е двустепенна, вариаторна, окачването е пневматично с регулировка на налягането поотделно отпред и отзад.


Всичко това, събрано на едно място плюс офроуд гумите 31×10.5 Mudstar Radial M/T докарало габарита на чудесията до 3,4 метра. Естествено възникнал въпросът – какво да бъде кормилото и как да бъде монтирано на байка. Решението е с две въжета, отиващи от предната ос към точките за закрепване на кормилото и монтиране в централната част на рамата на тръба с диаметър 10 см, в която циркулират 20 литра хидравлична течност.