Възпитаникът на хокейния „Свети Климент-Варна” Християн Василев, ще участва на в 3-тите младежките олимпийски игри в Буенос Айрес Аржентина, които ще се проведат 4-16 октомври, но Василев замина още на 3-ти октомври, в сряда.

Варненецът, който през 2014 г. бе избран за най-добър млад съдия на България от БФХТ, а две годони по-късно и при мъжете, ще съдийства на хокейните турнири на олимпиадата при мъжете и жените. В тях ще вземат участие 12 отбора, които ще изиграят общо 88 срещи в дисциплината хокей 5. В Олимпийските игри в аржентинската столица ще участват общо 4000 атлети в 32 различни спорта.

Християн е един от първите възпитаници на клуба още от създаването му през 2002 г. Започва да играе като вратар и показва, че е един от най-добрите на този пост в своята възраст. Василев прекъсва за две години с хокея, но е върнат от председателят на клуба Николай Янчев с идеята да бъде обучаван за съдия. Участва в множество национални и международни съдийски семинари, а през 2014-2016 г. завършва програмата на ЕХФ Umpires for Europe и веднага след това е номиниран за участие в

UDP  (Umpires Developlment Program), която ще завърши през 2019 г.  Съдийте излезли тази програма свирят на Олимпийски игри и Световни първенства. През кариерата си до момента има над 20 международни турнира, а през януари 2019 г. му предстои участие в европейското първенство в зала в Португалия при 21 годишните  като неутрален съдия.  През последните няколко години е съдийствал в  първенствата на водещи хокейни нации като Германия, Холандия, Белгия, Русия, Австрия и Испания.

През последната година се картотекира и игра отнова в клуба като състезател, за да помогне след напускането на някои основни играчи. Християн Василев е и част от ръководството на клуба.  При заминаването Янчев пожела успех на възпитаника си.   „Ники, благодаря за пожеланията и за всичката подкрепа през годините. Ти ми сложи стика в ръцете когато бях 5-ти клас. Ти ме запали по хокея. Ти вярваше, че трябва да съдийствам. Не спря дя вярваш в мен дори и в моментите, когато аз не вярвах в себе си. Искрено ти благодаря за всичко. Честито, този успех е и твой”, написа Василев в социалните мрежи в отговор.