България домакин на Европейското първенство за юноши под 17 години

България ще бъде домакин на Европейското първенство по волейбол за юноши под 17 години. Това стана ясно по време на административния съвет на Европейската конфедерация по волейбол в Будапеща.
Шампионатът на Стария континент ще се проведе от 13 до 21 юли 2019 г. в София, а квалификациите за надпреварата стартират в края на април.

Волейболистите ни в тази възрастова категория си осигуриха място сред най-добрите отбори в Европа със спечелването на Балканиадата през тази година. Младите „лъвчета“ със селекционер Мартин Стоев триумфираха със златните медали в Истанбул, където на финала надиграха домакина Турция с 3:1 (25:17, 23:25, 27:25, 25:13). Така тимът ни стана първият сигурен участник на Европейското първенство, а сега България получи и огромната привилегия да бъде домакин.

До първото място на турнира в южната ни съседка през изминалато лято достигнаха следните 12 състезатели със старши треньор Мартин Стоев:

 

Борислав Николов
Ерик Стоев

Стоил Палев
Стефан Вартигов
Владимир Гарков
Лазар Бучков
Александър Николов
Георги Татаров
Войн Войнов
Християн Великов
Виктор Недялков
Апостол Боянов 

 

 

През последните години страната ни се утвърди, като водещ организатор на волейболни събития от най-висок ранг. 2018 г. беше историческа за българския волейбол. Страната ни в сътрудничество с Италия прие 19-о издание на Световното първенство за мъже, а по-рано през годината БФВолейбол проведе отлично и Европейското първенство за девойки под 17 години, което се състоя в София.