Забравената френска автокрасота и разкош
Сред нашите автомобилисти битува правилото – немските коли са здрави и технични, френските пък удобни и комфортни. С една дума мечтата на българина е немска техника с френска возия. Днес определено френските автопроизводители отстъпват на английските и немските си колеги по отношение на автомобилния разкош, но това не винаги е било така. В периода между двете световни войни френските коли са били еталон за автомобилна красота и разкош. За съжаление останал в аналите на автомобилната история. От сега усещам как някои фенове започват да подскачат, затова е добре да се върнем назад в историята и да видим някои от най-ярките представители на френския автомобилен разкош и красота.

Delaunay-Belleville
В началото на миналия век марката Delaunay-Belleville се е брояла за най-престижна в света – с нейните автомобили са се возили доста короновани особи – гръцкият крал Георг I, испанският крал Алфонсо XIII и руският цар Николай II. Автомобилите са били дело на Жюлиен Белвил и Луи Делоне, и са предлагали почти всичко достъпно за епохата – комфортна возия, висока надеждност, двигатели с мощност от впечатляващите за тогава 70 к.с. и много красиви купета. Към 1920-а година, обаче, качеството на автомобилите им започва да пада, а съответно на това и продажбите. Криво-ляво, основаната през 1904-а година марка стига до годините след Втората световна война, след което изчезва от автомобилната карта на света.

Hotchkiss
Компанията Hotchkiss е била основана от американския предприемач Бенджамин Хочкис, преместил в средата на 19-и век във Франция. Фирмата е известна с производството си на огнестрелни оръжия, картечници и оръдия, а 18 години след смърта на основателя си в 1903-а започва да прави и разкошни автомобили. Отначало са купували двигатели и други възли от други производители като Panhard et Levassor, De Dion-Bouton, а в дизайна им се чуства влиянието на Меrcedes. Към средата на 20-е години започва да ползва собствени мотори, дизайнът също е “домашен”. Някои от моделите й са изработени в каросерийнита ателиета Veth and Sons и Riviera. Но и тази компания, макар и по-късно – в 1966-а, също потъва в небитието, въпреки че е имала поръчка от френската армия за производство по лиценз на американския джип.

Bucciali
Компанията е кръстена на създателите си братя Бучиали и е работила от 1922 до 1933-а години и за това време са били направени само 151 баснословно скъпи и технологични автомобили. На автосалона в Париж през октомври 1928-а фирмата показва модела си Bucciali TAV-6, снабден с предно предаване още 6 години преди смятания за пионер в тази посока Citroen Traction Avant. Машината е имала изцяло незавасимо окачване и дори безстепенна предавателна кутия /вариатор/, която сега преживява възраждане в съвременните, най-вече японски автомобили. До наши дни са оцелели едва три автомобила, сред които и разкошния седан TAV 8-32 Fleche d’Or Berline с купе на ателието Saoutchik.

Talbot-Lago
Яков Савчук е бил руски емигрант, известен във Франция като Жан Савчик и собственик на каросерийното ателие Saoutchik. Той е работил доста с Talbot, правил е отлични купета и кабриолети, а компанията отбелязва връх в историята си в периода 30-е – 50-е години на миналия век. Тогава тя е била собственост на италианеца Антонио Лаго откъдето и част от името й. Високото ниво на автомобилеите Talbot-Lago се потвърждава от рекордните цени давани за тях на различните търгове за ретро-коли, достигащи няколко милиона евро.

Avions Voisin
“Животът” на тази марка е къс, но ярък, поместен е между двете световни войни. Основана е от Габриел-Еужен Воазен – един от пионерите новатори на авиацията в периода 1905-а – 1918-а. Любовта му към самолетите се вижда и в колите на марката – леки заради използването на алуминий, аеродинамични и добре обмислени по отношение на безопасноста. Те са били и много бързи за времето си – в 1925-а леко модернизиран граждански техен автомобил с 4-литров двигател показва на шосе средна скорост от 190 километра в час.

Delage
Не по-малко пъргави и бързи са били автомобилите на Луи Делаж и едноименната му компания. Поставяли са рекорди на пистите, а извън тях са поражавали с разкош. Моделите Delage D6 и D8 още тогава стават стилни икони, а днес на търговете вървят за милиони долари. Компания е основана през 1905-а, през 30-е години на миналия век я купува друга френска компания, а истинската й ликвидация настъпва през 1953-а.

Delahaye
Delahaye е марка с богата история, която купува Delage в средата на 1930-е. Тя също ползва услугите на каросеристи като Figoni & Falaschi и Saoutchik. Основана е през 1894-а и приключва през 1954-а, като към края на “живота” си се слива с Hotchkiss. Днес има няколко опита за възраждането на тази марка, но без реален резултат.

Facel Vega
Facel Vega е един от малкото френски опити да се направи луксозен автомобил след Втората световна война. Той е бил успешен в техническо отношение, но пълен провал в икономическо. Фирмата е била собственост на Жан Данино и оцелява едва 10 години – от 1954-а до 1964-а година. За този период са направени няколкостотин спортни и луксозни купета и кабриолети, както и 152 много красиви седана Excellence с отварящи се срещу движението задни врати. Тогава колите не са оценени както трябва, но днес на търговете цените за оцелелите екземпляри са пределно високи.

Bugatti
Пътят на компанията Bugatti е пълен с възход и падение, процъфтяване, банкрут и възкръсване като птицата Феникс от пепелта. Днес тя процъфтява под егидата на най-големия немски автопроизводител и неин собственик Volkswagen. Не знам дали не би се обърнал в гроба основалият я през 1909-а година Еторе Бугати, заради този факт, но едва ли е предполагал че автомобилите с неговото име днес не само ще са на пътя, но и че ще са и най-бързите серийни модели. Това явно е в гените на марката Bugatti, защото в началото на миналия век те са отбелязвали победи в състезанията Гран При и 24-е часа на Льо-Ман. В същото време са омайвали нашите автомобилни предци с красотата на своите купета, кабриолети и седани в които са били влагани най-добрите материали и мощни двигатели. Традиция на която не изневеряват в компанията и днес. Ако в някой търг се появи автомобил Bugatti от началото на миналия век, той неизменно става негова звезда, за цената да не говорим. Същото е и днес – извъртяни глави на улицата и увиснали уста, когато стане дума колко струват новите й последни модели…