Варна ще е европейски град на спорта през 2019 година. Титлата официално беше връчена на нашия град на тържествена церемония в Брюксел. Казано директно, това означава огромен брой от спортни прояви в рамките на 2019 година. Всъщност всички спортни прояви в града ще минават под това мото. Стартът ще бъде поставен още в края на месец януари с домакинството на Варна на предквалификациите за Европейското първенство по футзал.

Срещите ще се играят от 29-и януари до 3-ти февруари в зала „Конгресна“ на  ДКС-Варна.

Друга значима проява за града ни през последните години е Международният лекоатлетически маратон „Варна 2019“, който ще се проде ена 12 май. Отново чакаме звезди от ранга на Самир Аид Бучмане от Мароко, Тарик Бамааруф и други. Целият елит от родни бегачи в тези дисциплини също ще е във Варна.

През месец май Варна ще бъде домакин за първи път на Национална универсиада.

След успешното домакинство на Световното първенство по волейбол за мъже тази година, Варна бе избрана за домакин и на срещи от волейболна лига на нациите през 2019, в периода 14-16 юни 2019 г.,

През същия период 14-16 юни 2019 г. в акваторията на варненския залив ще се проведе Европейска купа по ветроходство клас „Лазер“. Това е много силно състезание с огромни очаквания за нашите ветроходци. Калина Маринова от Черно море Бриз има 6-то място от СП в този клас и блестящо представяне на това състезание в родния си град.

27-мото издание на   Международен турнир по художествена гимнастиката за „Приза на Н.В. Царица Маргарита Българска“ ще се проведе  впериода 3-7 юли в   2019 г., Дворец на културата и спорта – Варна. Излишно е да казвам, че пристигат елитни гимнастички от целия свят, а нашият звезден ансамбъл се очаква да участва в церемонията по откриването, демонстративно.

Европейско първенство по хандбал за девойки до 19 години ще се проведе на 12-21 юли 2019 г. Тук идват бъдещите звезди на този спорт в Европа.

79-ти традиционен плувен маратон „Галата – Варна“. Той вече се епревърнал в емблематично за града спортно събитие, като ще се проведе на 4 август 2019 г.,

Международна регата „КорКароли“ ще се състои за 19 поредна година. Традиционно това се случва в дните преди празника на град Варна, 15 август.

Световна купа по спортна гимнастика, ще събере спортисти от цял свят в Дворец на културата и спорта – Варна и тази година. Тук пристига и голяма част от ръководителите на този спорт в Европа и света.

От 1 до 15 септември  във Варна (Гранд хотел Варна) ще се проведе международен турнир по тенис на корт от календара на ITF БФТ. Турнирът показа класата си и ще я затвърждава.

Очаква се да сме домакини за 4 – ти път на едно от най-мащабните и  значими събития в града международна регата „Толшипс“ на  21-24 септември 2019г.

50-то Юбилейно издание на Автомобилно рали „България“ е сред най-зрелищните автомобилни състезания у нас и събира публика от цялата страна.

Това са само една малка част от предварително планираните около 250 спортни прояви  в града, защото Варна е европейски град на спорта през 2019 г.