На пистата с “трупчета” - видео

Пистовата състезателна серия на японския клуб на притежатели на Honda N-One е може би най-симпатичната надпревара за едномаркови автомобили в света. Серията е официално разрешена и подкрепена от Honda, като евтин и привлекателен вид на моторния спорт в Страната на изгряващото слънце. Надпреварата определено не може да носи прилагателното “бърза”, но определено предлага сериозни емоции за пилотите, пък и за публиката.

Както става ясно от наименованието й това е серия от състезания за еднакви автомобили от модела Honda N-One, принадлежащ към т.н. “Kei car” категория, която се предлага единствено на вътрешния японски пазар. Двигателят е турбо, трицилиндров, 660 куб.см с максимално разрешена от закона мощност от 64 к.с., трансмисията е вариаторна, купето си е направо “трупчесто”.Стандартният вариант на N-One е развит като практичен градски автомобил, с дизайн отдаващ и почит на оригиналната класика Honda N600. Идеята му определено не е била да се хвърли в битка на пистата колело до колело, но автомобилните фенове вече се състезават с всяко нещо, което има колела, така че за членовете на клуба N-One също може да си е истински състезателен автомобил.

Състезанията в серията са отворени за всеки притежател на N-One, който има валиден А-лиценз от Японската автомобилна федерация JAF. Колата трябва да е оборудвана с предпазна тръбна клетка /roll cage/ и кука за изтегляна от пистата, а пилотът трябва да носи състезателен пожароопасен комбинезон и устройството за защита на главата и врата HANS. След проверка от техническите комисари автомобилът може да се пуска в състезанията и то задължително със стандартните си гуми.