Проявата вече е в календара на БФС ще стане и международна, заявиха организаторите.
30 отбора от региона и страната ще спорят за купата на вафли „БОРОВЕЦ” в третото издание на Великденския детски футболен турнир 1-4 април в Дряново.
oт 14.03.2019
Проявата вече е в календара на БФС ще стане и международна, заявиха организаторите.
От 1 до 4 април Дряново отново ще бъде център на детският футбол с участието на 30 отбора от цялата страна. Третото издание на Великденския турнир за Купа „Боровец“ ще събере малчугани от три възрастови групи – Футбол-11 родени през 2006 г, Футбол-7, родени през 2008 г и Футбол-5 родени през 2010 г. Организатор е местният футболен клуб „Локомотив“ под патронажа на легендите от златното поколение в САЩ’94 Красимир Балъков, Илиян Киряков, Пламен Николов, Станислав Генчев и председателя на Асоциацията на футболистите Дончо Донев. Партньори са Зоналният съвет на БФС Велико Търново и Областен съвет Габрово. Официалното откриване е на 1 април в 12:00 часа, а финалите, награждаване и закриване на турнира са на 4.04. около 14:00 часа отново на градския стадион в Дряново.


Турнирът вече е традиционен и е включен в календара на БФС, похвали се днес в Пресклуб „България“ председателят на УС на ФК „Локомотив“ Дряново и общински съветник Тодор Георгиев /Теди Джорджо/. Това е празник за нас, градът ще е оново пълен с деца и родители. Той благодари на генералния спонсор /вафли „Боровец“/, на к.с. Албена, на Vivacom, на Вагонен Завод „ИНТЕРКОМ“ Дряново както и на цялата футболна общност за подкрепата на турнира. Той ще прерасне в международен следващата или по-следващата година, съобщиха участниците в пресконференцията. Директорът на ДЮШ при „Локомотив 1927“ Пламен Обрешков, представи капитаните и вратарите на гарнитурите, които ще вземат участие в турнира: Раян Стефанов, Лъчезар Георгиев, Христо Енчев, Венцислав Маринов и Красимир Крумов.
„Адмирации за турнира в Дряново, браво на екипа и Теди Джорджо! За 20 години Асоциацията на футболистите е организирала над 300 турнира с над 100 000 деца в цялата страна. Отстрани може да изглежда лесно, но е много трудно да правиш детски турнири“, сподели Дончо Донев. „В България има около 600 професионални футболисти. Ясно е, че не всички от тези деца ще станат футболисти, но и целта не е такава“, добави Донев.
„Надявам се един ден от Дряново да излязат футболисти за националния отбор, които да ни радват“, каза героят от САЩ’94 Пламен Николов, роден и израснал в града на Майстор Уста Колю Фичето. По време на турнира децата ще посетят музея на великия строител от епохата на Възраждането,както и легендарния Дряновски Манастир защото освен да ги учат на футбол, в Дряново държат не по-малко на възпитанието, стана ясно от думите на Теди Джорджо. В детско-юношеската школа на местният клуб „Локомотив“ тренират 90 момчета.


Браво на Теди Джорджо и екипа на Локо Дряново, България има нужда от още десетки като него, БФС подкрепя тези инициативи с цел развитието на детско-юношеските школи. В Дряново има силен футбол и за момичета, подчерта президентът на Аматьорската футболна лига Румен Вълков и похвали директора на ДЮШ Пламен Обрешков. В България има 57 девически отбора. По специална програма на УЕФА футболната ни централа получава годишно 100 хил. евро за развитие на това направление. Националният отбор за девойки до 19 г. записа исторически успех като се класира за елитния квалификационен кръг за Европейското първенство тази година, напомни Румен Вълков.
Фотограф: Радослава Кунчевска