Станислав Бахчеванов – председател и треньор на СК „Йорк“ е новият селекционер по кикбокс към Българска конфедерация по кикбокс и муай тай.
Владимир Вълев-Питбула ще работи с него в екип при избора и подготовката на националите ни.
Това обявиха от ръководството на конфедерацията по кикбокс и муай тай тези дни.
Ето какво заяви председателят на сдружението Галин Димов:
„Радвам се, че се обединихме и подкрепихме предложението за Станислав Бахчеванов и Питбула, защото и двамата са истински професионалисти и са минали през всички етапи на развитие. Не е тайна, че Бахчеванов е основоположник на повечето шампиони в град Варна и е „запалил“ хиляди млади хора по бойните спортове. Много от тях след приключване на състезателна кариера отвориха свои школи и това вдигна нивото на кикбокса в града и страната като цяло. Станислав е част от Управителния съвет и знае как се създават шампиони и се радвам, че се съгласи да поеме този ръководен пост.
От другата страна Влади Питбула е абсолютен Световен шампион. Няма спортист, който да не знае успехите му в ринга и извън него.
И двамата са „виждали ринга от вътрешната му страна“ и знаят до болка от какво има нужда един национален състезател.
Това трябваше да се случи много отдавна и се радвам, че именно екипа, с който работя (членовете на УС) взехме това правилно решение“.
От тук нататък на Българска конфедерация по кикбокс и муай тай и предстоят два подготвителни лагера през месец юли в Банско и месец август в СОК“ Камчия“.
Първият ще бъде спортно-технически базов лагер като право на участие ще имат всички национални гарнитури поети изцяло от федерацията както и други членове на конфедерацията.
Същевременно с лагера ще се проведе антидопинговото обучение и първата в света на кикбокса академия за спортни съдии по кикбокс членове на най-голямата Световна организация WAKO.
Втория лагер е по инициатива на Асоциацията на бойните спортове и BOEC.BG предвиден в СОК „Камчия“. по муай тай във връзка с предстоящото Европейско първенство и тестови за националите по кикбокс. Предвидени са гости от Световно ниво да водят тренировките заедно със селекционерите.
По време на лагера в Банско състезателите ще бъдат оборудвани с чисто нова бойна екипировка благодарение на Министерството на младежта и спорта, които ежегодно помагат за развитието на спорта в страната.
До края на годината за състезателите на Българска конфедерация по кикбокс и муай тай предстоят общо 4 международни прояви и 4 държавни шампионата в различните стилове и възрастови групи.
За първи път в историята на кикбокса тази година България ще бъде домакин на две международни прояви. Първата интернационална купа вече се състоя в Свиленград в края на месец май, втората ще бъде в началото на месец октомври като неин домакин ще бъде Община Бургас.