Нa 28.01.2011 в гр. Дупница бе проведена среща по волейбол от Националната Волейболна лига – Суперлига между отборите на „Марек Юнион Ивкони” и „Калиакра” (Каварна), на която аз бях дежурен делегат, назначен от Комисията по назначения към Българска Федерация по Волейбол. Назначените съдии за срещата бяха едни от най-опитните и квалифицирани международни съдии  в България – Илиан Георгиев и Ивайло Иванов.

Срещата бе изключително оспорвана,  в 5 гейма, като четири от тях завършиха с две точки разлика в полза на победителя в гейма. Тъй като срещата бе предавана директно по БНТ World, многобройни любители на най-успешния колективен спорт в България са станали свидетели на изключително интересния и коректен двубой, ръководен точно и безпристрастно от назначените съдии. По тази причина оценката, която поставих на тяхното ръководство, бе максимално висока.

Съобщената  от мен фактология е свързана с изумлението ми при прочитането на следващия ден в спортните рубрики на редица вестници на изключително обидното, дилетантски некоректно и по същество вулгарно по своето съдържание изявление на кмета на гр. Каварна г-н Цонко Цонев срещу съдиите на срещата и ръководството на Българска Федерация по Волейбол. Епитетът „вулгарно” не съществува в моя речник при такъв тип официално изявление, а съм го заимствал от оригиналното речниково богатство, демонстрирано от г-н Цонев, в споменатото негово изявление. Неразбираема бе за мен  и връзката, която прави г-н Цонев между съдийството на един волейболен мач, ръководството на Българската Федерация по Волейбол и заплахата, отправена от него за изваждане на отбора на „Калиакра” от първенството на Суперлигата. В момента този отбор играе много добре, постига успехи, в някои аспекти по-значими и от поддържания от г-н Цонев футболен отбор на администрирания от него град и предоставя приятни преживявания на жителите му. Неволно се натрапва мисълта, споделяна от запознати с проблеми на гр. Каварна, че г-н Цонев се старае да намери предлог да преустанови финансирането на волейболния отбор, както бе постъпено преди време и с успешно проявилия се в националното първенство женски отбор на същия клуб. Дълбоко се надявам, в интерес на гр. Каварна и на българския волейбол, тази моя мисъл да е погрешна и отборът на „Калиакра” да продължи с положителното си представяне в Националната Волейболна Суперлига.