Mitsubishi i-MiEV

Първият електромобил в серийно производство, Mitsubishi i-MiEV, за първи път се появи по улиците на България. Моделът с нулеви СО2 емисии пристигна в страната по повод предстоящата международна конференция на тема електромобилност, която ще се състои на 10 и 11 февруари в София по инициатива на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Г-н Тору Хашимото, президент на Mitsubishi Motor R&D Euripe GmbH, ще представи i-MiEV от страна на генералния дистрибутор на марката в България – Балкан Стар Мотърс. Събитието ще се проведе под патронажа на Министър-председателя Бойко Борисов, Вицепрезидента на Европейската комисия г-н Антонио Таяни и г-н Трайчо Трайков – Министър на икономиката, енергетиката и туризма.

По време на престоя си в страната, i-MiEV бе предоставен за пробно шофиране на специалисти в областта на автомобилите, за да докаже своите иновативни качества и у нас. Липсата на какъвто и да е моторен шум при шофиране, добрите динамични характеристики, липсата на конвенционалния ауспух и обширното вътрешно пространство са сред първите качества на автомобила от ново поколение, които правят впечатлениe при тестване.

Интересен момент е, че колата вече няма да е само изложбен екземпляр, демонстриращ качествата на най-модерното направление на автомобилната индустрия, но и ще се предлага на пазара у нас. В Балкан Стар вече са готови с цените – базовата е 29 990 евро без ДДС. Колата се предлага с тригодишна гаранция или за 100 000 км пробег, петгодишна гаранция или 100 000 км пробег за компонентите от електрическото задвижване и има осемгодишна гаранция срещу корозия.

Сега е моментът, ако правителството наистина държи да сме сред отличниците в Европа по отношение грижата за опазването на околната среда да вземе определени финансови и други мерки за улесняване внедряването на най-модерната и безвредна автомобилна техника у нас, като признаване на ДДС за фирмите при закупуване на колата или пък приспадането му от цената още при закупуването, за да може от това да се възползват и индивидуалните купувачи. А пък кметствата, особено софийското, биха могли да разрешат като минимум безплатно паркиране в синята, зелена, жълта и т.н. „зони“…

Mitsubishi Motors Corporation започна производството на европейската версия на електромобила през октомври миналата година в завода Мизушима, Япония. Паралелно с това стартира и производството на Peugeot iOn и C-ZERO на Citroën, базирани на модела i-MiEV. Три месеца по-късно 2500 броя* от електрическия автомобил са доставени за европейския пазар.

В момента електромобилът от ново поколение придобива все по-голяма популярност в Европа. Освен първоначалните 15 държави**, които предлагат модела, Финландия, Сърбия и Турция също проявяват интерес към i-MiEV. Поетапно моделът ще започне да се предлага и в останалите държави, където Mitsubishi Motors има генерални дистрибутори.

Официалната премиера на модела у нас ще се състои по време на Автомобилен салон София 2011 (11-19 юни).