Skoda 130 RS

След десетилетия прекъсване – от спирането от производство на прочутата Skoda 130 RS от производство, чешката марка ще ни изненада в най-скоро време с прекрасно спортно триврато купе, обозначено засега като „Joyster“. Новата кола е развита върху платформата на VW Golf и ще разполага с двигателите на модела Scirocco под капака, сред които 1.4-литровите бензинови турбо с мощности 121 и 158 к.с..

В гамата е предвиден и дизелов мотор с две нива на мощности – 2 л TDI 138 и 168 к.с. Предавателната система ще включва шестстепенна механична или седемстепенна кутия DSG. Малко по-късно – през 2012-а можем да видим вариант vRS с 2-литров турбобензин с мощност 210 к.с., ускоряващ се от място до 100 км/ч за шест секунди.

Новата кола ще предложи по-евтина алтернатива на спортното купе на фирмата-майка Volkswagen – с около 4-5 хиляди евро по-ниско от Scirocco и може да излезе на пазара доста по-бързо отколкото се очакваше. Вътрешна информация говори, че името ще е именно Joyster, a дебютът се очаква към края на годината.

Много от външността на колата идва от концепта Joyster, който дебютира през 2006-а на автосалона в Париж, но той беше доста по-малък от предполагаемия нов модел. В профил Joyster напомня „братовчеда“ си Scirocco, отзад картината е доминирана от комбинираните стоп-светлини, а отпред колата има типичните за сегашните нови шкоди черти. Фаровете са малко по-остро очертани, в решетката са включени дневни LED светлини.