На официална пресконференция в „Гранд хотел София” днес бе представен новият старши треньор на националния отбор (мъже) Радостин Стойчев. Освен него, на брифинга с журналистите участваха новият директор на националния отбор Николай Николов, помощникът на Стойчев-Камило Плачи, както и ръководството на БФВ в лицето на президента инж. Данчо Лазаров и вицепрезидентите Ивайло Константинов и Петър Кънев.

„Горд съм, че ме представят официално като национален треньор. Не можех да откажа това предложение. За мен е чест. Естеството на работа е коренно различно, ако сравним ангажимента ми към Тренто, работата в Италия продължава девет месеца, а в националния разполагам с по-малко време. Нещата са много по-различни за мен”, бяха първите думи на Стойчев. „Ще се опитам да се настроя максимално бързо към новия ритъм на работа. Разчитам много на помощника ми Камило Плачи, който има вече две години опит. Държа да се готвят два отбора, възстановяваме работата в „Б” състава. Ще дам възможност по този начин да израснат млади момчета от вътрешния шампионат, затова ще разчитам на моите помощници. Изчаквам докладите от доктора и помощниците, за да вземем заедно решение за селекцията, но пак ви казвам ще работим с разширен състав”, допълни новият старши треньор. „Обещания за класирания не давам. Но ви гарантирам, че ще бъдем максималисти и работим за най-доброто. Световната лига е също на цел този сезон. Не очаквайте след 2 месеца да почна да ходя по водата”, заключи Стойчев.

Помощници в националния отбор, освен Камило Плачи ще бъдат още Найден Найденов, Георги Петров и Мирослав Живков. Целият щаб ще бъде комплектован до 2 седмици. “Не съм водеща фигура, не съм се занимавал с волейбол, но приех да стана директор по покана на Стойчев. Идеята е да създадем екип, с който да побеждаваме във всеки мач. Функциите ми ще бъдат да ръководя работата организационно с националния отбор и да осъществявам връзката с федерацията. Имам финансово и юридическо образование и съм финансов консултант. Финансирането на националния отбор е с няколко компонента, но ще се търсят и нови спонсори”, коментира Николай Николов. “Никога не сме коментирали въпрос за финансови неустойки. Ние сме един екип и си дадохме думата за това”, лаконичен бе Ивайло Константинов на въпрос ”Какви са неустойките по договорът на Радостин Стойчев”.

“От Русия ми бяха предложили работа в техния национален отбор. След като получих покана от Стойчев размислих един ден и казах „Да”. Харесва ми проектът. Привързан съм към този национален отбор и съм близък към българския народ. Затова веднага отговорих положително, благодарих на Русия за офертата, но предпочетох България”, заяви Камило Плачи, с което заслужи бурните овации на всички журналисти.