Ръководството на БФВ винаги е целяла да разширява волейболната география и подава ръка на всеки клуб. Особено, когато става въпрос за популяризирането на този спорт сред подрастващите. На сайта на БФВ ще публикуваме материали с треньори, президенти, състезатели и представяния на клубове. По този начин ще се стремим да провокираме интерес и у местните бизнесмени и общински ръководства да обърнат по-сериозно внимание на дадения клуб, особено що се отнася до работата с децата. Пожелайте ни късмет.

Започваме с Разград…

Пресцентър на БФВ

Здравко Душков:

Волейболът в Разград бие футбола

Липсата на треньори е причината да не развиваме този спорт на по-голямо ниво, признава председателят на ОК за ФВФСТ

10.02.2011

–         Г-н Душков, в Разград има Ученическа волейболна лига. Вече е налице второто и издание.  Какви са впечатленията Ви?

–         Учредяването на Ученическа волейболна лига има предистория. Нашият клуб /ОК за ФВФСТ/ Общински клуб за футбол, волейбол, физкултура и спорт съществува от 20 години, като основните цели са развиване на масовия спорт. Организират се главно спартакиади по различни видове спорт. В спартакиадите или както в последно време ги наричаме Общински спортни игри вече са добили широка обществена популярност в Разград. В игрите важно място заема спорта волейбол, който по популярност и участие измества футбола. Ежегодно в игрите участват отбори на работници, служители от фирми, полицаи от РПУ и ОД на МВР, запасняци от ОС на СОСЗР. Най-масово участват учителите включени в отбори от съответните училища. В организираните през годината Общински прояви участват повече от 30-35 отбора /мъже и жени/. От 2007г. УС на клуба взе решение „Да се работи за високо спортно майсторство като се започне от подрастващите 12 и 13-годишни момчета и момичета.” Началото бе положено, като клуба получи подкрепа от БФВ, която подсигури безвъзмездно най- необходимото – волейболни топки. Добил популярност с изявите на националния отбор, много родители изявиха желание децата им да спортуват този красив спорт – волейбола. Клубът ни  ползва безвъзмездно спортната зала на ОУ „В.Левски” и ПМГ  гр. Разград, като се работи основно в събота и неделя. ОК за ФВФСТ се включва и в първенствата на БФВ – Зона „Добруджа” главно в малките възрасти момичета и момчета 12 и 13 годишни. Наети са учители като треньори по волейбол, да работят с децата и те много ги запалиха по този красив спорт. Сега около 60 деца тренират усърдно два пъти седмично /толкова позволява базата/ да се изявяват в състезанията, придружени от родителите. Ежегодно за празника на Разград 28 януари под патронажа на кмета, клуба организира турнир по волейбол за момичета и момчета  /5-7/ клас в който редовно участват по 8-10 отбора на Основните училища от Разград, от които се подбират най- добрите деца, които се включват в отборите на клуба. За съжаление той няма финансова възможност, базата треньорски кадри  да продължи започнатото и да участва в първенствата на БФВ и в по- големите възрасти.

Голяма роля за развитие на волейбола в средните училища на Разград има и ВК „Хан Аспарух” (Исперих). За да се даде широта на заниманията с волейбол в учебните заведения, ОК за ФВФСТ реши да учреди Общинска Съдийска комисия по волейбол. Поканихме главния секретар на Националната съдийска комисия, който направи безплатен  семинар за правоспособни съдии. В него се включиха почти всички преподаватели по ФВС от разградските училища, което  спомогна за още по широко популяризиране на волейбола в училищата на Разград. Почти във всички училища се провеждат вътрешни първенства по волейбол и се чувства, необходимостта за участие на по- високо ниво.

–         Как се роди идеята за тази Лига?

–         У учителят от ПТГ „Шандор Петьофи” Сашо Панчев роди идеята да се учреди Ученическа волейболна лига, която да отговори на потребностите на учениците от Горния курс да упражняват любимата си игра. Подкрепиха го колеги от другите училища, които преминаха безплатния курс за съдии и волейболната лига е вече факт. Само преди броени дни приключи второто издание. При девойките 8-10 клас шампион е отбора на ПМГ с учител Росен Иванов, при юношите 8-10 клас шампион е ПТГ с учител Сашо Панчев. При юношите 11-12 клас първо е отбора на ПГИ с учител Анатоли Кънев. За по- малките/ 5-7 кл се провеждат два турнира през годината единия за „Купата на Кмета” за празника на Разград, другия за „Купа Станчо Русев” . Във всеки турнир участват най- малко 8 отбора, а организацията и наградите подсигурява ОК за ФВФСТ –Разград, подпомогнат от Община Разград и спонсори. При тазгодишното издание на „Купата на кмета” при момичетата купата заслужи отборът на ОУ „В.Левски” с учители Здравко Душков и Атанас Голешевски, а при момчетата на  СОУ „Хр.Ботев” с учител Красимир Кръстев.

–         С каква материална база разполагате?

Ползваме безвъзмездно спортната зала на ОУ „В.Левски” гр.Разград., но предвид, че се използва за учебен процес от две училища, тя е крайно недостатъчна за да обезпечи тренировъчния процес на клуба ни. За това се задоволяваме само с обучението на 12 и 13-годишни момчета и момичета. Но и това не е малко, като се има предвид, че за високо спортно майстотство дори и до ниво юноши младша и старша възраст, Разград никога не е имал традиции.