Много е оспорван въпросът за рождената дата на автомобила и кой всъщност е първият автомобил в света. Всичко зависи от това какво се има предвид под това понятие. Ако се търси превозно средство, задвижвано с нещо друго, а не със жива сила, то претендентите за званието стават изключително много. Веднага възникват имената на Кюно, Боле, Серполе, Кулибин и много други. Автомобилната наука отдавна е решила спора и безапелационно коронова Карл Бенц не за баща на автомобила, а за баща на съвременния автомобил, не за друго, а за това, че от неговата триколка тръгва редовно серийно производство на реални автомобили, намерили истински купувачи, автомобили, носещи името му и днес.

Интересен момент е че Карл Бенц получава официален патент на 29-и януари 1886-а година за колата си, докато французинът Едуард Деламар-Дебутевил /1856 – 1901 г/., патентова проекта си за автомобил с две години преднина пред Карл Бенц.

Французинът е забележителен механик и математик за времето си. Роден е в Руан, през 1881-а прави първият си четиритактов двигател с вътрешно горене по принципа на сънародника си Алфонс Бо де Роша. Като гориво е искал да използва т.н. „светилен газ“, получаван при пиролиза на въглища или дърва, широко използван през средата на 19-и век в уличното осветление.

През 1884-а той, заедно с приятеля си Леон Пол Шарл Маланден, разработва проект на четириколка, задвижвана от два хоризонтални едноцилиндрови мотора с общ работен обем 8128 куб.см и сумарна мощност 8 к.с. при 250/мин. Двигателят имал електрическо запалване с делко, карбуратор и в трансмисията били включени дори съединител и диференциал. Тази машина би трябвало да развива скорост около 8 – 10 км/ч.

Условното наклонение в последното изречение не е случайно, защото няма нито едно запазено доказателство, че подобен автомобил е бил построен. Това обстоятелство е сред главните аргументи на немските изследователи, твърдящи, че автомобилът е изобретен от Карл Бенц.

Истината е че на 14 февруари 1884-а за автомобила на Деламар-Дебутевил и Маланден е издаден френски патент с номер №160267. А през 1984-а, на изложба, посветена на 100-годишнината на френските автомобили, въз основа на патента и чертежите в него е била направена реплика на колата.