Ford Motor Co. заведе дело срещу американския филиал на Ferrari S.p.A. с обвинение, че използват пиратски името на фамилията пикапи на Синия овал F-150. Делото е заведено във федералния съд в Детройт в отговор на кръщаването на новия автомобил на италианците във Формула 1 “F150.” Италианците са отишли и по-нататък, създавайки уеб-сайт за колата – www.ferrarif150.com. Ford обвинява италианската компания, че при произнасяне не се чувства тирето и фактически остава обозначението на пикапите Ford F-150.

Ferrari обяви на 25-и януари, че кръщава новия си болид във формулата “F150” в чест на 150-годишнината от обединението на Италия. „Ние сме просто без думи“ – сподели говорител на Ferrari в отговор на съобщението за делото. Той отбеляза, че F150 е само състезателен автомобил на Ferrari, който не е за продан, нито за частни лица, нито за състезателни отбори. Освен това колата нямало да участва в състезания в Щатите, където кръгът от Формула 1 не се провежда вече.

Ford иска блокиране на Ferrari по отношение използването на името на колата в Щатите и забрана на внос, производство и продажба на всякакви чужди продукти с името F150 в страната.

Според закона Anticybersquatting Consumer Protection Act, американският производител търси и обезщетение от $100 000. Законът предпазва от създаването на интернет домейни, които могат да объркат потребителите по отношение на предлагани продукти.

От Ford обвиняват Ferrari, че използването на името F150 “ е с цел да се капитализира на базата на доброто име , създадено от Ford за запазената му прочута и печеливша марка F-150”.

Ford използва името F-150 за популярните си пикапи от 1975-а насам и запазил правата си върху името още през 1995-а. От 1997-а година насам печалбите от продажбите на пикапите са надхвърлили $180 милиарда. Освен това и логото на Ferrari F150 е много подобно на това на пикапите Ford F-150. От Ford са поискали от Ferrari да сменят името на състезателния си болид F150, но не са получили навременен отговор, което не им е оставило друга възможност освен да заведат иск срещу италианците.

В отговор на делото Ferrari обяви, че ще използва не съкращението, а пълното име на колата си за Формула 1 – „Ferrari F150th Italia“ и че е „много трудно да се разбере гледната точка на Ford по въпроса“, защото името на колата е свързано с отбелязване на историческа дата и не е свързано с комерсиални цели.

“Ferrari вярва, че колата му за тазгодишния шампионат на F1 не може да бъде объркана с никакъв вид търговски автомобил, нито да даде инсинуация за някаква връзка с автомобил на друга марка“ – заявяват италианците. Независимо от това, и за да се продължи в добър дух …Ferrari реши да се осигури присъствието във всички работни области замяната на абревиатурата с пълния вариант на името на колата – Ferrari F150th Italia.“

Дали реакцията на италианците ще повлияе положително на делото ще покаже по-нататъшното развитие на събитията.