Един от българските международни рефери Иван Момиров ръководи среща на новия съперник на ЦСКА в полуфинала от турнира за Купата на CEV – „ЗАКСА” (Кенджежин-Кожле). Тимът от Полша победи „Уникаха” (Алмерия, Испания) 3:0 гейма. „Очаквахме да бъде труден мач. Испанците бяха победили в първия двубой 3:2, като в тайбрека поляците са водели с 14:12, но са го загубили. В крайна сметка срещата премина без проблеми, „ЗАКСА” спечели категорично с 3:0 (25:19;25:15;25:21). По същия категоричен начин спечелиха и златния гейм с 15:7”, разказа за www.volleyball.bg самият Момиров. „ЗАКСА” е бившия тим „Мостостал”, срещу който игра „Левски Сиконко” преди няколко години в турнира „Шампионска лига”. „Поляците играят мачовете си в зала „Видовисково Азоти”, която е отлично спортно съоръжение, с фитнес зали, сауна, чудесни зали за възстановяване. Капацитет и е около 3000 места (с опция до 5000), като срещите им от турнира на „купа ЦЕВ”, се посещават средно от 1000-2000 зрители. Атмосферата в залата е сравнително спокойна, типично за полската публика държание – аплодисменти, скандиранията им „Раз, два, три” при всяко докосване на топката от техния отбор, без освирквания към противника. Предполагам, че мача с ЦСКА ще бъде наблюдаван от не повече от 2000 зрители”, допълни Момиров.

Един бегъл поглед върху състава на „ЗАКСА” показва, че в тимът разчитат на 5-ма национали, като четирима от тях – разпределителя Павел Загумни, диагонала Якуб Ярош, посрещача Михал Ручиак, както и либерото им Пьотър Гачек са титуляри в полския национален отбор. Петия национал – централния блокировач Патрик Чарновски, попада понякога в стартовата шестица на „Дружина Полска”.

„Доколкото имах възможност да наблюдавам играта им, ръководейки мача им с испанския „Уникаха”, играят много разнообразно.Нещото, което мисля че е специфично за играта им, е добра отработена комбинация  – къса, прострелна топка към зона 4-ри с една от четворките в отбора.  Иначе не блестят с особено добра блокада и защита”, разказа още Момиров. „Информация за бюджета им не научих за съжаление. Единственото, което коментирахме беше отказа им да плащат на CEV за телевизионни излъчвания на мачовете им – виждат им се доста пари. Като цяло мисля, че съперникът на ЦСКА е силен, но в никакъв случай не е непреодолим. Губили са по-тежките си срещи като гости, но играят силно у дома си, като на два пъти са печелили и златен гейм като домакини. С игра, която показа нашия шампион в златния гейм вчера мисля, че ЦСКА има шансове да се класира за финала”, заключи Иван Момиров.

БФВ