На адрес prolitera67@gmail.com пристигна „Концертът” на петокласничката от СОУПЧЕ „Ал. С. Пушкин” Весела Орлинова Стефанова. Това е първото съчинение по преживяно от Втория възкресенски маратон за доброто на Варненската литературна школа за ученици.

Маратонът започна веднага след грипната ваканция в 7 училища: СОУ „Любен Каравелов“, ОУ „Г. С. Раковски“, СОУ „П. Кр. Яворов“, ОУ „Антон Страшимиров“, ОУ „Черноризец Храбър“, ПУ „Братя Миладинови“, СОУПЧЕ „Ал. С. Пушкин“.

За доброто на децата заработиха учители по БЕЛ, математика, религия и начално обучение. Заявка направи и учителка по музика. По предложение на преподавателите в състезанието се включиха и по-малки деца.

За първи път към Маратона се приобщиха учители и деца от школата за православни ценности и традиции на Общинския детски комплекс и от помощното училище „Братя Миладинови“.

Всички участници получиха работната книжка: „ИГРАЧКА_ПЛАЧКА_1_2010“.

Всички със състезателен дух и воля за успех вече са в надпреварата за най-добри съчинения по преживяно.

Всички кандидат-лауреати могат да правят вече и друго: да преобразяват своите книжки в лична творба. Достатъчно е през 12-те седмици на Маратона да пишат или да рисуват на страничките за тях какво са преживели и научили, когато са престъпили мъдро правило.

12 са повелите за добър живот, 12 са приказките за тях от Бисерка Алексиева, 35 са най-добрите детски съчинения от Първия великденски маратон 2010 в книжката, 12 са страничките за нови детски творби – съчинения и рисунки, 3 са допълнителните приказки подарък в помагалото  „ИГРАЧКА_ПЛАЧКА_1_2010“.

Петокласниците от СОУПЧЕ „Ал. С. Пушкин” последни се включиха в състезанието, но ето че първото съчинение дойде оттам. За да спази принципа за доброволност, г-жа Валентина Райкова – класен ръководител и учител по БЕЛ на децата, договори гъвкаво организиране на часовете на класа: всички маратонци от випуска се събират да работят с нея, а останалите петокласници стават за този час „подопечни” на другите класни ръководители във випуска. Ясно е, че когато искаш, няма няма!

„Двамата режисьори” беше първата приказка, която децата отработиха. Тя им припомни, че любовта е най-важното нещо за човека.

На всички маратонци пожелаваме успех. Да четат, да мислят и да пишат с цялото си сърце, с цялата си душа и с целия си ум.

И още нещо.

Избрахме този път да поощрим помощта на възрастните за маратонците.

Четете приказките с децата си, родители, баби и дядовци, учители. Говорете с тях, обсъждайте, споделяйте, подкрепяйте, провокирайте ги да мислят, да питат, да пишат, да рисуват, да говорят и да действат за доброто. Това е мощна подкрепа за малките човеци, когато сърцето, духа и душата им дирят вярната пътека.