Златко Лефтеров

Златко Лефтеров (Евър – Варна) спечели златния медал на 60 м с пр. от държавното първенство за старша възраст.
Той остана само на 0,05 сек от националния рекорд за възрастта в дисциплината, след като финишира за 8,13 сек.

Красимир Стойчев (Левски) и Димитър Северинов (ЦСКА) се окичиха с другите медали съответно с постижения от 8,81 сек и 8,89 сек.

„Съвсем малко не ми стигна за рекорда, но то е въпрос на шанс. Доволен съм. Имам седмица да се подготвя за мъжките препятствия“, каза за Лефтеров.

„Златко не стартира добре. Не можем да го оправим този старт. Имаше шанс да подобри постижението, но повече няма състезания тази зима на тази височина на препятствията. Все за малко ни бягат рекордите“, коментира треньорката на шампиона Цонка Господинова.

През миналата година тийнейджърът стана балкански шампион на 110 м с пр. за младша възраст, като постижението му беше под националния рекорд от 14,29 сек. Лефтеров финишира тогава за 14,27 сек. Резултатът му обаче не е признат за рекорд заради недоразумение с допинг пробата. За да влезе в статистиката за най-добро постижение в страната ни, съответният атлет трябва да даде задължително контрол. На мястото на провеждане на Балканиадата не е имало допинг контрол.

„Късно ми казаха, че трябва да дадем в България контрол и изпуснахме срока“, каза Господинова.

Представителка на варненската лека атлетика триумфира на 60 м с пр. и при девойките. Елена Митева (Супер спорт – Варна) финишира за 9,15 сек и получи златото. Катя Иванова (Спартак – Плевен) се нареди на втора позиция с 9,52 сек. Йорданка Иванова (Евър – Варна) спечели бронз с 9,66 сек.