Позитивна атмосфера около националния отбор по време на подготовката за Евробаскет 2011 си пожела селекционерът на мъжкия национален отбор Росен Барчовски на първата пресконференция за 2011 година преди началото на подготовката. Утре той събира играчи от българското първенство за четиридневен лагер в Правец. В програмата са включени две контроли – с Лукойл Академик на 18 февруари (събота) от 19 часа и с Рилски спортист на следващия ден от 18 часа.
„Играчите са обикновени хора и имат същите чувства и емоции като всеки един човек. За да успеем, ни е нужно преди всичко обединение – на играчи, на треньорски щаб, на треньори, на ъководители, на журналисти, на публика. В тези години проблемът с мотивацията е много сериозен и най-малката атака се отразява. Това да играеш за родината не е чак такъв фактор, какъвто беше при нашето поколение. Има го, но не в такава степен, като преди години. От тази гледна точка според мен играчите трябва да бъдат по-скоро пазени, но в никакъв случай глезени.“, каза специалистът.
„Не мога да разбера хора, които не се радват на факта, че сме на Европейско първенство. За това разширяване на обхвата от 16 на 24 отбора се говори от много време. Подобни настроения са с личен мотив и не помагат. Аз съм на мнение, че през последните години много състезатели и треньори като Пини Гершон, Тити Папазов и Петко Маринов се бориха България да запази своите позиции в Дивизия А и да вървим само нагоре.“, допълни Барчовски.
Тимът му се събира за подготовка между 9 и 12 юли в Боровец. Вече е ясно, че ще участва на три турнира – в Италия с тимовете на домакините, Македония и Канада, в Македония с Черна гора и още един не обявен участник, и на турнира „Акрополис“ в Гърция. „Винаги съм мечтал да участваме на този турнир, а сега гърците направо ни поканиха. Това е много силна надпревара“, коментира Барчовски, като допълни, че в България тимът ни ще играе с Израел. Все още се дикутира провеждането на традиционния турнир за Наградата на София.
„Нямаме поставени конкретни  цели за изпълнение на Европейското първенство в Литва. Президентът Михаил Михов е безкраен оптимист и мечтае не само за излизане от предварителната група, но и за участие на Олимпиадата в Лондон. За мен лично целите трябва да бъдат малко над реалните, защото ако е другояче това все е едно не е проект. Мисля, че е доста ниска цел да гоним само една победа в поток от шест отбора. Може да изглежда повече от възможно да се случи в един от пет мача, но така няма смисъл. Трябва да направим опит за излизане от групата. С три победи може и да се класираме за следващия етап, може да стане въртележка, може да са остатъчни и две. Н с по-малко от две победи няма да се случи. Най-важното е да играем добър баскетбол. Това винаги съм го искал от моите отбори. „, коментира още Барчовски.

БФБаскетбол